ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ ια εξαιρετικά σημαντική ημέρα, η χθεσινή, για τον Γερμανό καγκελάριο που κατήγαγε σπουδαία πολιτική νίκη. Η ψήφος εμπιστοσύνης που κέρδισε η απόφασή του να αποστείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν στο πλευρό των Αμερικανών, σηματοδότησε τη διάσωση της γερμανικής κυβέρνησης και την αποτροπή μιας πολιτικής θύελλας στη Γερμανία. Η νίκη αυτή του Γκέρχαρντ Σρέντερ αποτελεί μέγα γεγονός. Η εξέλιξη αυτή στήριξε το ευρώ και ώθησε σε άνοδο τις μετοχές, καθώς με αίσθημα ανακούφισης υποδέχθηκαν οι διεθνείς χρηματαγορές τη θετική έκβαση. Αντίθετα, μια αρνητική εξέλιξη θα σηματοδοτούσε αγορές δολαρίων, με αποτέλεσμα να υποστεί το ευρώ τις συνέπειες.

Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones και ο δείκτης Nasdaq υπέστησαν τους κραδασμούς ρευστοποίησης κερδών. Η αμερικανική οικονομία έδωσε χθες κρίσιμα στοιχεία που επιβεβαίωσαν τη «μαύρη» εικόνα της ύφεσης που έχει μολύνει την «καρδιά» της αμερικανικής βιομηχανίας. Να επισημανθεί ότι η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη βουτιά, κατά 1,1%, των τελευταίων 11 ετών. Πρόκειται δε για τη μακρύτερη σε διάρκεια πτωτική πορεία από τον Ιούλιο του 1932, στην κορύφωση της «Μεγάλης Κρίσης» της δεκαετίας του 1930! Επίσης, έδωσε επιβεβαίωση ξανά ότι είναι μια οικονομία που έχει ξεχάσει τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, χθες, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρουσίασε μια εντυπωσιακή εξέλιξη τον Οκτώβριο. Δηλαδή, ο δείκτης αυξήθηκε πενιχρώς μεν κατά 0,2%, αλλά ο ίδιος δείκτης εξαιρουμένων των ασταθών τομέων τροφίμων και ενέργειας (δηλαδή ο δομικός πληθωρισμός) παρουσίασε ρυθμό πτώσης κατά 0,3%χάρις στη βουτιά των τιμών πετρελαίου.

Η Wall Street ικανοποιήθηκε με τη βουτιά του πληθωρισμού, καθώς μετά και τα χθεσινά στοιχεία, ο Αλαν Γκρίνσπαν σίγουρα θα προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων. Η 12μελής FOMC, η οποία είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, συνεδριάζει την 11η Δεκεμβρίου για να καθορίσει την περαιτέρω στρατηγική της ως προς την κατεύθυνση των επιτοκίων. Εφαρμόζοντας ήδη την πλέον επιθετική τακτική και στρατηγική στη νομισματική πολιτική, από το 1987 που κρατά τα ηνία της FED, ο Αλαν Γκρίνσπαν μείωσε τα αμερικανικά επιτόκια δέκα φορές εντός 11 μηνών το τρέχον έτος, με συνέπεια τα επιτόκια του δολαρίου να πέσουν στο 2%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961!

– Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei των 225 blue chips αγνόησε τη χρεοκοπία πέντε(!) πιστωτικών ιδρυμάτων. Τις ίδιες ελπίδες με τη Wall Street και την Ευρώπη τις συμμερίζεται και το Τόκιο. Προεξοφλεί και αυτό το ελπιδοφόρο τέλος του πολέμου κατά των Ταλιμπάν και την ελπιδοφόρα ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Για τρίτη συνεχή ημέρα, το Τόκιο καταγράφει άνοδο. Η ζήτηση ήταν έκδηλη και στις τράπεζες. Η μετοχή του τραπεζικού κολοσσού Mizuho Holdings, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο με βάση τα στοιχεία του ενεργητικού, εκτοξεύθηκε 5,7%.

Ενώ η πτώση του γιεν έγινε δεκτή με ανακούφιση. Τη μοναδική διέδοξο από την κρίση το Τόκιο την αναζητά στην υποτίμηση του γιεν και βλέπει ως «μάννα εξ ουρανού» μια πτώση του γιεν έναντι του δολαρίου. Να θυμίσω πως ήδη η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει κάνει έξι παρεμβάσεις για να κρατήσει χαμηλά το γιεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ στα μέσα Σεπτεμβρίου, που έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια. Να επισημανθεί ότι οι επικίνδυνες ρωγμές που παρουσιάζει το τραπεζικό σύστημα της Ιαπωνίας από τις συνέπειες της οδυνηρής διαδικασίας της διαγραφής των τεράστιων επισφαλών δανείων, επιτείνονται και από την άνοδο του γιεν. Οι παρεμβάσεις άρχισαν όταν το δολάριο είχε πέσει στα 115,76 γιεν. Επίσης, να θυμίσω ότι η BoJ έχει κάνει 26 πανάκριβες -περίπου 50 δισ. δολαρίων- παρεμβάσεις κατά του γιεν και υπέρ του δολαρίου και του ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 1999, για να ανακόψει την ξέφρενη άνοδο του γιεν.

Και ενώ ο δείκτης Nikkei, που είχε καταρρεύσει κάτω από τις 10.000 μονάδες, έκλεισε χθες στις 10.649, 09 μονάδες. Απλώς -έτσι για την ιστορία- αξίζει να επισημανθεί πως από τα ύψη-ρεκόρ των 38.915,87 μονάδων που τα κατέκτησε ο δείκτης Nikkei στις 29 Δεκεμβρίου του 1989, γκρεμίστηκε στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της οδυνηρής περασμένης δεκατίας, όταν η «φούσκα» έσκασε. Η απαξίωση του Nikkei, που έχει χάσει το 70% της αξίας του, φωτίζει την οικονομική χρεοκοπία της Ιαπωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή