Δύο δισ. τα κέρδη για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το α’ τρίμηνο

Δύο δισ. τα κέρδη για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το α’ τρίμηνο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηξη κερδών κατά 550% στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσεως παρουσιάζει η Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως, η οποία θα διανείμει για πρώτη φορά μετά από τρία έτη μέρισμα στους μετόχους της, για τη χρήση που έκλεισε στις 30 Ιουνίου, 11 δρχ. ανά μετοχή.

Τα κέρδη της ΕΒΖ στο τρίμηνο ανέρχονται σε 2 δισ. δρχ. έναντι 366 εκατ. δρχ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2000, με πωλήσεις 28 δισ. δρχ. έναντι 26 δισ. δρχ. Για το σύνολο της χρήσης 2001-2002 η διοίκηση της ΕΒΖ, της οποίας ανανεώθηκε η θητεία για άλλα πέντε έτη από το βασικό μέτοχο, την ΑΤΕ, προσβλέπει σε πωλήσεις περί τα 96 δισ. δρχ. έναντι 92 δισ. δρχ. στην κλειομένη χρήση και κέρδη προ φόρων περί τα 6 δισ. δρχ. έναντι 4 δισ. δρχ.

Κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ ο πρόεδρος της εταιρείας Βασ. Παπαγιάννης ανακοίνωσε ότι στους πρώτους μήνες του 2002 η διοίκηση θα ανακοινώσει μια σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητος της εισηγμένης, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής, την αναδιάρθρωση του οργανογράμματός της, αλλά και την αναβάθμιση του μισθολογίου της. Ο κ. Παπαγιάννης τόνισε την ανάγκη η ΕΒΖ «να έχει ανά πάσα στιγμή την ετοιμότητα για κάθε είδους συνεργασίες, ανάλογες με αυτές που έχουν δρομολογηθεί στην Ευρώπη, αλλά και στα Βαλκάνια, όπου εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την εξαγορά ζαχαρουργείου, αλλά οι παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπουν επί του παρόντος το εγχείρημα». Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπαγιάννης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να κλείσει μονάδα της ΕΒΖ, στο πλαίσιο του στόχου για μείωση του κόστους παραγωγής.

Για την εβδομάδα που θα έρθει, οι χρηματιστές εκτιμούν ότι θα γίνει μια «αποθέρμανση» της αγοράς, προκειμένου να κλείσουν θέσεις trading από πλευράς τόσο εγχωρίων όσο και ξένων θεσμικών επενδυτών. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η σκυτάλη της ανόδου θα περάσει σταδιακά και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου εμφανίζει ακόμα σημαντικά περιθώρια αντίδρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή