Η νέα εποχή των επαγγελματιών επενδυτών

Η νέα εποχή των επαγγελματιών επενδυτών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε ίναι φανερό ότι κάτι έχει αλλάξει στο Χρηματιστήριο. Οπως και στις ξένες αγορές και στη Σοφοκλέους το ενδιαφέρον έχει τονωθεί, ενώ ο όγκος των συναλλαγών έχει ανοδική τάση. Βέβαια οι μετοχές που σέρνουν τον χορό ανόδου είναι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και όχι οι γνωστοί πρωταγωνιστές από τον χώρο των μικρών εταιρειών.

Επειτα από μακρά περίοδο καθοδικής πορείας, οι περισσότεροι επενδυτές βρίσκονται σε φάση αβεβαιότητας. Δεν πίστευαν ότι η Σοφοκλέους μπορούσε να βελτιώσει τις επιδόσεις τους και τώρα εκτιμούν ότι η άνοδος αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Επειδή όμως η άνοδος δείχνει να γίνεται συντεταγμένα και μπορεί να διαμορφώσει νέα επίπεδα τιμών για τις περισσότερες μετοχές, θα διαμορφωθεί σύντομα μια άλλη αίσθηση σιγουριάς. Θα πιστέψουν οι περισσότεροι ότι η άνοδος θα συνεχιστεί ακάθεκτη και επιπλέον θα αισθάνονται τη σιγουριά ότι η άνοδος αυτή θα διαρκέσει. Ισως όταν θα επιβληθεί η αίσθηση αυτή, θα γίνει η στροφή και η διόρθωση της αγοράς προς τα κάτω…

Γι’ αυτό καλό θα είναι, αυτή τη φορά οι συνετοί επενδυτές να ξεκαθαρίσουν τους στόχους τους. Η άνοδος του Χρηματιστηρίου στηρίζεται σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές κινήσεις και αφορά κυρίως μεγάλες εταιρείες. Οι μετοχές αυτές αποτελούν το προνομιακό πεδίο των επαγγελματιών της αγοράς. Τα λεγόμενα λόμπι, που κινούν μικρές μετοχές, δεν μπορούν να έχουν ιδιαίτερο βάρος στη σημερινή αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ανάλογη και η οπτική με την οποία κινείται η επενδυτική συμπεριφορά των πολλών, μικρών, ιδιωτών επενδυτών.

Φαίνεται ότι η εποχή του ατομικού ηρωισμού δίνει τη θέση της στη νέα εποχή των στρατηγικών επενδυτών, των αμοιβαίων κεφαλαίων, των θεσμικών επενδυτών. Ισως σήμερα η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει ένας ιδιώτης δεν είναι τόσο να επιλέξει τις καλές μετοχές, αλλά τους καλούς επαγγελματίες τους οποίους θα εμπιστευθεί.

Οι εταιρείες επίπλου αναζητούν ευκαιρίες και στις χώρες του εξωτερικού, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στις περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή