ΗΠΑ: συνεχίζει να κινείται πτωτικά ο πληθωρισμός

ΗΠΑ: συνεχίζει να κινείται πτωτικά ο πληθωρισμός

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουάσιγκτον. Υποχώρηση εμφάνισε για δεύτερο διαδοχικά μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες το μήνα Οκτώβριο, δεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο σε συνθήκες αδύναμης οικονομίας παράλληλα, σημειώθηκε η δραστικότερη ελάττωση βιομηχανικής παραγωγής για τα τελευταία έντεκα χρόνια. Ειδικότερα, ο δείκτης είχε πτώση 0,3% εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών βενζίνης, αεροπορικών ναύλων και διαμονής, ενώ το μήνα Σεπτέμβριο είχε εμφανίσει άνοδο 0,4%. Οπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης Οκτωβρίου είχε άνοδο 0,2%.

Οι αναλυτές ανέμεναν την πτώση του 0,3% και εκτιμούσαν ότι ο δείκτης εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων και ενέργειας δεν θα παρουσίαζε σημαντική αλλαγή. Την τελευταία φορά, που ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε σημειώσει πτώση δύο φορές εντός ενός τετραμήνου, ήταν το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου 1986. Μέχρι στιγμής το τρέχον έτος ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εμφανίζει αύξηση 2,1% σε ετήσια βάση έναντι του 3,6% το ίδιο διάστημα κατά το παρελθόν έτος.

Πέραν τούτου, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή το μήνα Οκτώβριο υπεχώρησε 1,1% μετά την πτώση του 1% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται, τέλος, για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1,3% τον Νοέμβριο του 1990.

Φθηνή ενέργεια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή