ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: συνεχίζει να κινείται πτωτικά ο πληθωρισμός

Ουάσιγκτον. Υποχώρηση εμφάνισε για δεύτερο διαδοχικά μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες το μήνα Οκτώβριο, δεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο σε συνθήκες αδύναμης οικονομίας παράλληλα, σημειώθηκε η δραστικότερη ελάττωση βιομηχανικής παραγωγής για τα τελευταία έντεκα χρόνια. Ειδικότερα, ο δείκτης είχε πτώση 0,3% εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών βενζίνης, αεροπορικών ναύλων και διαμονής, ενώ το μήνα Σεπτέμβριο είχε εμφανίσει άνοδο 0,4%. Οπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης Οκτωβρίου είχε άνοδο 0,2%.

Οι αναλυτές ανέμεναν την πτώση του 0,3% και εκτιμούσαν ότι ο δείκτης εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων και ενέργειας δεν θα παρουσίαζε σημαντική αλλαγή. Την τελευταία φορά, που ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε σημειώσει πτώση δύο φορές εντός ενός τετραμήνου, ήταν το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου 1986. Μέχρι στιγμής το τρέχον έτος ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εμφανίζει αύξηση 2,1% σε ετήσια βάση έναντι του 3,6% το ίδιο διάστημα κατά το παρελθόν έτος.

Πέραν τούτου, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή το μήνα Οκτώβριο υπεχώρησε 1,1% μετά την πτώση του 1% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται, τέλος, για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1,3% τον Νοέμβριο του 1990.

Φθηνή ενέργεια