ΗΠΑ: τι επιφέρει η ραγδαία πτώση του εμπορικού ελλείμματος

ΗΠΑ: τι επιφέρει η ραγδαία πτώση του εμπορικού ελλείμματος

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ ο αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα υποχωρεί τους τελευταίους μήνες σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τις αρχές του 2000 και εκτιμάται πως θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στους επόμενους μήνες. Αυτόματα γεννάται το ερώτημα πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η βελτίωση και τι συνέπειες θα έχει για το δολάριο. Υπενθυμίζουμε ότι πολλοί αναλυτές υποστήριζαν πως η ανισορροπία αυτή, δηλαδή το τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, υπόσκαπτε το δολάριο που, ωστόσο, κατάφερνε να διατηρεί την εντυπωσιακή ισχύ του χάρη στις μεγάλες εισροές κεφαλαίων που χρηματοδοτούσαν το έλλειμμα αυτό. Μήπως η βελτίωσή του δημιουργεί μια νέα δυναμική υπέρ του δολαρίου; Ας παρακολουθήσουμε τον συλλογισμό των αναλυτών του αμερικανικού τραπεζικού ομίλου Citigroup, όπως διατυπώνεται σε πρόσφατη σχετική έκθεση.

Κατ’ αρχήν, οι αναλυτές του αμερικανικού τραπεζικού ομίλου Citigroup εκτιμούν ότι θα δούμε περαιτέρω πολύ έντονη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με δεδομένες τις προβλέψεις για τις επενδύσεις και με την υπόθεση ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα εμφανίσουν ανοδικές τάσεις.

«Η άποψή μας είναι ότι η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι πιθανό να αντανακλά το γεγονός ότι η χειρότερη από το αναμενόμενο επιβράδυνση αντιστοιχεί σε ένα επενδυτικό περιβάλλον που περιορίζει τις εισροές κεφαλαίων»γράφουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.

Η διάρκεια των εξωτερικών ανισορροπιών εξαρτάται από το μήκος της κυκλικής επιβράδυνσης και ιδιαίτερα από την έκταση της υποχώρησης των επενδυτικών δαπανών, σημειώνει η Citigroup. Οι εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών (δηλαδή αγαθών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή άλλων αγαθών, όπως μηχανολογικός εξοπλισμός κ.λπ.) αντιπροσώπευαν περίπου το 1/3 των δαπανών σε κεφαλαιουχικά αγαθά στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, κατά τα τελευταία τρία τρίμηνα το μερίδιο των εισαγόμενων υποχώρησε από το ανώτατο σημείο του κύκλου του 36% κάτω από το 31%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το τρίτο τρίμηνο του 1993. «Συνεπώς η άποψή μας ότι οι αμερικανικές επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν περιθώριο πτώσης άλλου ενός 11,5% σε πραγματικούς όρους στον επόμενο χρόνο (και τουλάχιστον τόσο σε ονομαστικούς όρους) σημαίνει ότι θα υπάρχει περαιτέρω μεγάλη πτώση των εισαγωγών κεφαλαιουχικών αγαθών» σημειώνουν οι αναλυτές της Citigroup. Ακόμη περισσότερο, το μερίδιο των εισαγομένων προϊόντων στο ονομαστικό ΑΕΠ παρουσίαζε αυξητική τάση για να φτάσει στο 15% το 2000 πριν υποχωρήσει στο 13% πιο πρόσφατα. Η κατάρρευση των εισαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ στα τελευταία τρία τρίμηνα είναι η εντονότερη των τελευταίων τριάντα ετών -το 40% αυτής της υποχώρησης οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών ειδικότερα των κεφαλαιουχικών αγαθών.

«Οσο έντονη και αν είναι αυτή η πτώση των ελλειμμάτων, ωστόσο, περιμένουν ότι θα αρχίσει να αντιστρέφεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2002, και όσο εντονότερη είναι η ανάκαμψη της ανάπτυξης τόσο ταχύτερη θα είναι η αντιστροφή» σχολιάζουν οι αναλυτές της Citigroup.

Τελικά, τι σημαίνουν όλα αυτά για το δολάριο; Θα λειτουργήσει ενισχυτικά για το αμερικανικό νόμισμα η βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος; «Σε αυστηρά κυκλικούς όρους, οι ασθενείς εισαγωγές και ο περιορισμός του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι ασυνήθιστες σε μια περίοδο κυκλικής επιβράδυνσης. Αντίθετα είναι ο κανόνας και τυπικά συνοδεύονται από ένα ασθενέστερο δολάριο» σχολιάζουν οι αναλυτές της Citigroup που εξηγούν ότι οι ίδιοι λόγοι που οδηγούν στην απώλεια της εγχώριας επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και τις ασθενείς εισαγωγές, οδηγούν και σε ένα ασθενέστερο δολάριο.

Τυπικά, η απώλεια εμπιστοσύνης περιορίζει και την επιθυμία των ξένων να επενδύσουν στις ΗΠΑ, γι’ αυτό και γενικά οι περίοδοι χαμηλών εμπορικών ελλειμμάτων ανταποκρίνονταν σε ασθενέστερο δολάριο, παρά σε ένα ισχυρό, κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

«Ανακεφαλαιώνοντας, εκτιμούμε ότι η υποχώρηση του αμερικανικού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι κανονική κυκλική συμπεριφορά και θα αρχίσει να αντιστρέφεται καθώς θα ανακάμπτει η αμερικανική οικονομία -ιδίως αν θα είναι όσο έντονη προβλέπουμε» καταλήγουν οι αναλυτές της Citigroup, συμπληρώνοντας πως «με δεδομένο ότι η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντανακλά τη χειρότερη από το αναμενόμενο οικονομική επιβράδυνση, το κλειδί στην ισχύ ή την αδυναμία του δολαρίου είναι η ισχύς των μεσοπρόθεσμων εισροών κεφαλαίων παρά οι κυκλικές μεταβολές του εμπορικού ελλείμματος».

Οι πράξεις της κατηγορίας αυτής, αφορούν στην εισαγωγή και αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων με σκοπό την υποστήριξη και διευκόλυνση της διεπαφής με τον πολίτη (εφαρμογές, βάσεις δεδομένων, υλικό, περιφερειακά, λοιπά back-end συστήματα, κ.λπ.). Επισημαίνεται ότι τα συστήματα παροχής και διάθεσης πληροφοριών στην ουσία θα αποτελέσουν την ψηφιακή ραχοκοκκαλιά των δημόσιων φορέων, η οποία θα υποστηρίξει τους μηχανισμούς και τις δομές εξυπηρέτησης των πολιτών και δεν προσανατολίζονται σε ενδογενείς δραστηριότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή