Ικανοποιητικά τα κέρδη για τους επενδυτές

Ικανοποιητικά τα κέρδη για τους επενδυτές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΣοφοκλέους αντανακλά πλέον τη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία, προσφέροντας ικανοποιητικά κέρδη σε όσους επενδυτές επέδειξαν «ιώβειο υπομονή» με αποτέλεσμα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, η άνοδος για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να φθάσει το +4,09%.

Εάν εξαιρεθεί η συνεδρίαση της Δευτέρας, στις υπόλοιπες μέρες επικράτησαν έντονες ανοδικές τάσεις, οι οποίες στηρίχθηκαν στις προσδοκίες για τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών της Εθνικής με την Alpha Bank που ανακοινώνεται το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης, την εισροή φρέσκου χρήματος από εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια, αλλά και από την τάση συμβολαίων στο Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών, καθώς για πρώτη φορά μέσα στο 2001 η τάση παρέμεινε θετική σ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, όπου μάλιστα έληγαν τα συμβόλαια για το μήνα Νοέμβριο. Εξίσου ικανοποιητική ήταν και η εικόνα στην αξία των συναλλαγών, καθώς η μέση συναλλακτική δραστηριότητα έφθασε τα 63 δισ. δραχμές.

Με επικεφαλής το δίδυμο των δύο τραπεζών που συγχωνεύονται και συνεπικουρούμενος από τις υπόλοιπες μετοχές του Ftse 20, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης πραγματοποίησε σημαντική άνοδο και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αφού κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 2,05% και διαμορφώθηκε στις 2.763,30 μονάδες. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ανατροφοδότηση της αγοράς με νέους αγοραστές δεν επέτρεψε στο ΧΑΑ να διορθώσει τις τιμές του, γεγονός που εκτιμάται ότι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Συνολικά 286 μετοχές έκλεισαν με άνοδο, 46 υποχώρησαν και 32 παρέμειναν αμετάβλητες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο επίπεδο των 64,061 δισ. δραχμών, εκ των οποίων 1,7 δισ. δραχμές αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Πιο συγκεκριμένα: Veterin 189.120×4,70 ευρώ, Cosmote 55.000×11,32 και 95.000×11,60, Σιδενόρ 200.000×4,00 και Ασπίς Ασφαλιστική 255.000×4,82 ευρώ.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 3,50%, η Εθνική Τράπεζα κέρδισε 3,17%, η Eurobank 2,37%, η Εμπορική 3,67%, ο ΟΤΕ1,70%, η Panafon 1,71%, η Cosmote 3,39%, η Intracom 1,72%, η Βιοχάλκο 0,59% και η Κλωνατέξ 7,33%.

Για την εβδομάδα που θα έρθει, οι χρηματιστές εκτιμούν ότι θα γίνει μια «αποθέρμανση» της αγοράς, προκειμένου να κλείσουν θέσεις trading από πλευράς τόσο εγχωρίων όσο και ξένων θεσμικών επενδυτών. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η σκυτάλη της ανόδου θα περάσει σταδιακά και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου εμφανίζει ακόμα σημαντικά περιθώρια αντίδρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή