Μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία

Μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θ ετικές, δεδομένης και της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2001-2003, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική διαφορά σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μεταξύ της Ελλάδος και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι οποίες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πορεία των υπολοίπων κρατών-μελών με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2002 και ανάκαμψη το 2003. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η οικονομία της θα κινείται σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο, με κύριο μελανό σημείο την εμμονή σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα και χωρίς να μπορούν να αποκλεισθούν απόλυτα ορισμένες μικροτροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, την ερχομένη Τετάρτη, οι προβλέψεις της Επιτροπής έχουν ως εξής.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να κλείσει στο 4,1% το 2001, να υποχωρήσει στο 3,5%, για να επανέλθει το 2003 διαμορφούμενο στο 4,2%. Επισημαίνεται ότι για την Ευρωζώνη η πρόβλεψη που υπάρχει είναι ρυθμός ανάπτυξης μόλις 1,5% φέτος.

Υπό έλεγχο εκτιμάται ότι θα παραμείνει και ο πληθωρισμός: 3,1% το 2001, διολισθαίνοντας αργά αλλά σταθερά στο 3% και το 2,8%. Στην εαρινή έκθεση περί γενικών προσανατολισμών, υπενθυμίζεται, η Επιτροπή είχε επισημάνει ιδιαίτερα την ανάγκη για «διαρκή εγρήγορση αντιμετώπισης των όποιων πληθωριστικών κινδύνων», καθώς στην Ελλάδα, ήδη «οι τιμές είναι υψηλότερες του αναμενόμενου»…

Το δημόσιο χρέος αντιστοίχως εκτιμάται πως θα συνεχίσει και αυτό μειούμενο, περνώντας από το 99,8% του ΑΕΠ φέτος στο 98,5% το 2002 και στο 95,1% το 2003. Η μείωση του χρέους, υπενθυμίζεται, αποτελεί μία από τις πάγιες απαιτήσεις της Επιτροπής από την κυβέρνηση αλλά και «υψίστη κυβερνητική προτεραιότητα», όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης. Θετική παραμένει και η πρόβλεψη για το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι μηδενικό φέτος, ενώ για το 2001 αναμένεται πλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ και το 2003 πλεόνασμα 0,8%.

Εκεί που το πρόβλημα παραμένει είναι φυσικά η ανεργία, με την όποια αποκλιμάκωση να έρχεται με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, κοινοτική πρόβλεψη είναι για ανεργία 10,6% του ενεργού πληθυσμού φέτος, 10,1% το 2002 και 9,6% το 2003. Οπως είναι προφανές, τα στοιχεία αυτά αποκλίνουν σαφώς τόσο από τις αρχικές κυβερνητικές εκτιμήσεις του σταθερότητος όσο και από τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής. Την άνοιξη, υπενθυμίζεται, η Επιτροπή προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 4,8% για την Ελλάδα το 2002.

Μείωση πληθωριστικών πιέσεων διαπιστώνει η Εurostat

Τη σχετική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα, διαπιστώνει η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., Eurostat, με τα στοιχεία Οκτωβρίου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, από το 4% του Αυγούστου, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει διολισθήσει στο 3,2%, παραμένοντας ωστόσο πάντοτε μεταξύ των υψηλοτέρων της Ενωσης. Συγκεκριμένα, είναι ο πέμπτος υψηλότερος ρυθμός αύξησης στην Ευρώπη των «15», όπου την πρώτη θέση εξακολουθεί να κατέχει η Ολλανδία με ρυθμό αύξησης των τιμών 5% στο δωδεκάμηνο που έληξε τον περασμένο Οκτώβριο.

Στη Ζώνη Ευρώ γενικότερα, ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς από 2,5% τον Σεπτέμβριο σε 2,4% τον Οκτώβριο, ενώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν 2,7%. Για την Ευρώπη των «15», ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 2,2%, έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο και επίσης 2,4% τον Οκτώβριο του 2000. Πλην της Ολλανδίας, τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των τιμών είχαν τον Οκτώβριο η Πορτογαλία, με 4,2% και η Ιρλανδία με 3,8%. Αντιστρόφως, χαμηλότερος ήταν ο πληθωρισμός στη Βρετανία (1,2%), στο Λουξεμβούργο (1,7%) και στη Γαλλία (1,2%). Στη Σουηδία κατεγράφη ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, από 1,3% τον Οκτώβριο του 2000 σε 2,9% τον αντίστοιχο φετινό μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή