Προβλήματα και αγκυλώσεις

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναζήτηση ενός ευέλικτου σχήματος για την πολεοδόμηση και ένταξη στο σχέδιο πόλεως, ή διευθέτηση των χρήσεων σημαντικών ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, θεωρείται από παράγοντες της αγοράς μία από τις λύσεις, που θα απεγκλωβίσουν αξιόλογη περιουσία για περαιτέρω ανάπτυξη. Σήμερα, στο Δημόσιο ανήκουν πολλά αξιόλογα ακίνητα, είτε υπό μορφήν οικοπέδων, είτε εγκαταλειμμένων ακινήτων, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, τα οποία παραμένουν στην πλειοψηφία τους αδρανή. Ενας από τους σημαντικότερους φορείς αξιοποίησης είναι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία έχει υπό τον έλεγχό της περίπου 100.000 ακίνητα, συνολικής έκτασης 3 εκατ. στρεμμάτων, εκ των οποίων έχουν παραχωρηθεί περίπου 1.000, ενώ έχουν μισθωθεί 3.000.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε και από τον κ. Γ. Μωραΐτη, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Real Estate Forum, που διοργανώθηκε εντός της εβδομάδας, σήμερα οι χρονοβόρες διαδικασίες πολεοδόμησης και η έλλειψη ουσιαστικού και λεπτομερούς σχεδιασμού από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι δύο από τα σημαντικότερα εμπόδια, για μία επιθετικότερη προσέγγιση της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου. Μία από τις περιπτώσεις χαρακτηριστικής καθυστέρησης είναι το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ στη Θεσσαλονίκη, έκτασης 1.360 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 1991 αποφασίστηκε η ανάπτυξή του με το θεσμό των Κτηματικών Ομολόγων. Το Φεβρουάριο του 1993 ανετέθη η μελέτη και τον Ιούλιο του ίδιου έτους καθορίστηκαν οι γενικές χρήσεις και όροι δόμησης, ενώ ενεργοποιείται η διαδικασία για έγκριση καταλληλότητας. Μέχρι τώρα, οκτώ χρόνια μετά, (σχετική αναφορά γίνεται σε πρόσφατη ομιλία του προέδρου της ΚΕΔ, κ. Γ. Ζυγογιάννη) η διαδικασία έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης βρίσκεται ακόμα σε εκρεμμότητα, λόγω νομικής ασάφειας.

Αυτήν την περίοδο, η ΚΕΔ έχει σε εξέλιξη σημαντικά έργα ανάπτυξης εκτάσεων, έχοντας προκρίνει σε αρκετές περιπτώσεις τη λύση της σύστασης ξεχωριστής εταιρείας ανάπτυξης -πρακτική που ακολουθείται και από άλλες εταιρείες του χώρου, όπως η Ερμής και η Μπ. Βωβός- για κάθε σημαντική έκταση γης. Μερικά από αυτά είναι η αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου ΒΟΡΑΣ στο Καϊμακτσαλάν, συνολικής έκτασης 18.000 στρεμμάτων. Προς το παρόν, για το ακίνητο προωθούνται διαδικασίες σύνταξης διακήρυξης για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή αξιοποίησης του ακινήτου. Ανάλογες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και για παραθαλλάσια έκταση 220 στρεμμάτων στην περιοχή Αρτέμιδα της Λούτσας κοντά στο νέο διεθνές αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη εκτάσεων του Δημοσίου οφείλει ασφαλώς να αναλάβει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, με εξαίρεση μερικές περιπτώσεις δήμων, η πλειονότητα έχει επιλέξει την οδό της διατύπωσης αιτημάτων παραχώρησης εκτάσεων, χωρίς όμως να έχουν συγκεκριμένα σχέδια αξιοποίησης, πόσω μάλλον διασφαλισμένους πόρους. Από τους δήμους που έχουν επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα είναι ο Δ. Αμαρουσίου, ο οποίος σε συνεργασία με την εταιρεία Multidevelopment Corporation, προωθεί τη δημιουργία Media Village. Ο δήμαρχος κ. Τζανίκος, ομιλώντας σχετικά προ ημερών ανάφερε ως μεγαλύτερο πρόβλημα την πολεοδομική νομοθεσία, εστιάζοντας στην ανάγκη να ενσωματωθούν και ποιοτικά χαρακτηριστικά στους ποσοτικούς όρους και περιορισμούς. Παράλληλα, ο κ. Τζανίκος προκρίνει ως βέλτιστη χρηματοδοτική λύση για την ανάπλαση και ανάπτυξη ενός ακινήτου, τη συγχρηματοδότηση. «Με τον τρόπο αυτό επιβάλλεται καλύτερος έλεγχος του επιχειρηματικού κινδύνου ενός έργου, ακόμα και όταν πρόκειται για μικρότερου μεγέθους αναπτύξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανίκος.

Από τις περιπτώσεις, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση έδρασε αποτελεσματικά ήταν σε έκταση 55 στρεμμάτων στην περιοχή Χαλικάκι της Ηλιούπολης. Εκεί βρισκόταν παλιό λατομείο, εντασσόμενο στα πρώην Ναστέικα, του επιχειρηματία κ. Νάστου, το οποίο από το 1986 πέρασε στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, η σημερινή αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 15 δισ. δρχ. Ο σχεδιασμός υλοποιήθηκε βάσει αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, αφού προηγουμένως ο δήμος είχε προβεί στον προσδιορισμό των αναγκών του. Σε αυτές περιλαμβάνεται στίβος αθλητικός, κλειστό γυμναστήριο, κτίριο ΚΑΠΗ, κοινωφελείς χώροι πρασίνου και κυρίως μικρή οικοδόμηση. Χαρακτηριστικά πρόκειται να ανεγερθούν κτίσματα μόλις 7.000 τ.μ., παρά το γεγονός ότι το ακίνητο είναι εντός σχεδίου και επιτρέπεται δόμηση έως και 100.000 τ.μ. Ασφαλώς, εφόσον υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο ανάπλασης του ακινήτου, είναι ευκολότερη και η εξεύρεση χρηματοδότησης από την πλευρά της πολιτείας, καθώς ήδη έχουν διασφαλισθεί κονδύλια ύψους 2 δισ. δρχ.

Το πακέτα Office Gate Basic παρέχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Internet με ταχύτητα 64 Kbps, ενώ τα πακέτα Office Gate Advanced με ταχύτητα 128 Kbps. Ο εξοπλισμός που συνοδεύει τα πακέτα Office Gate Basic ΙΙ και Office Gate Advanced ΙΙ ανήκει στη CISCO, το μεγαλύτερο οίκο κατασκευαστικού δικτυακού εξοπλισμού για το Internet. Πρόκειται για τον ISDN router Cisco 801, ο οποίος είναι ήδη ρυθμισμένος με τις κατάλληλες παραμέτρους για την αυτόματη σύνδεση του δικτύου της επιχείρησης στο Δίκτυο της OTEnet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή