Σε ποιες μετοχές έχουν… αδυναμία οι θεσμικοί επενδυτές

Σε ποιες μετοχές έχουν… αδυναμία οι θεσμικοί επενδυτές

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ ηλεπικοινωνίες και πληροφορική αναδεικνύονται στο μεγάλο «αστέρι» της Σοφοκλέους, αποτελώντας σήμερα τη βασικότερη επενδυτική επιλογή των διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων μετά τις τράπεζες. Οι τελευταίες παραμένουν ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος του «παιχνιδιού».

Ακολουθώντας τις εξελίξεις, που τροφοδοτούνται από την αναδιάταξη των εγχώριων επιχειρηματικών δυνάμεων, την εντυπωσιακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, αλλά και τις διεθνείς τάσεις οι επαγγελματίες διαχειριστές έχουν αναπροσαρμόσει τις επενδυτικές στρατηγικές τους, προχωρώντας τα τελευταία χρόνια σε ριζικές αλλαγές στην διάρθρωση των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται.

Νέοι κλάδοι κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ειδικών, οι οποίοι εγκαταλείπουν και περιορίζουν τις τοποθετήσεις τους σε παραδοσιακές και αγαπημένες επενδυτικές επιλογές τους.

Πέραν της ανάδειξης της τεχνολογίας σε τομέα αιχμής ισχυρή πλέον είναι η παρουσία στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών επενδύσεων σχετικά νέων για τη Σοφοκλέους κλάδων όπως η τηλεόραση -ψυχαγωγία, οι εκδόσεις-εκτυπώσεις, η ενέργεια (διυλιστήρια), η διαχείριση ακινήτων και η ύδρευση.

Οι τομείς αυτοί αποτελούν πλέον μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στη Σοφοκλέους και μάλιστα ενισχύουν διαρκώς τη θέση τους, αποτελώντας ισχυρό πόλο έλξης των θεσμικών κεφαλαίων. Αντίθετα σε συρρίκνωση βρίσκονται παραδοσιακές και σταθερές επιλογές των διαχειριστών όπως τα τρόφιμα, η μεταλλουργία, τα τσιμέντα, οι κατασκευές, οι ασφάλειες, οι υπηρεσίες υγείας και το leasing. Σε εγκατάλειψη και απαξίωση βρίσκονται οι κλάδοι των εταιρειών ξύλου και των κλωστοϋφαντουργιών στις οποίες οι θεσμικοί δεν εμπιστεύτηκαν παρά ελάχιστα κεφάλαια.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των χαρτοφυλακίων 15 επενδυτικών εταιρειών που παρουσιάζει σήμερα η «Οικονομική Εβδομάδα» οι τράπεζες παραμένουν ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στη Σοφοκλέους και η βασική επενδυτική επιλογή των ειδικών.

Πυροδοτώντας τα τελευταία χρόνια αλυσιδωτές εξελίξεις σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο και στο επίκεντρο των επενδυτικών επιλογών. Σύμφωνα με τις καταστάσεις των χαρτοφυλακίων στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι εταιρείες επενδύσεων έχουν διαθέσει περίπου 186,22 δισ. δρχ. για να αποκτήσουν μετοχές τραπεζών.

Ισχυρότατη είναι η παρουσία της τεχνολογίας στα χαρτοφυλάκια των ΑΕΕΧ, η οποία από ρόλο κομπάρσου έχει αναδειχτεί πλέον σε βασικό πρωταγωνιστή.

Οι ειδικοί διέθεσαν περί τα 78 δισ. δρχ. για αγορά μετοχών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και 57 δισ. δρχ. για μετοχές εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής.

Οσον αφορά τις επιμέρους επιλογές των διαχειριστών η «χρυσή πεντάδα» αποτελείται από τις μετοχές της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, της Panafon και της Eurobank – Ergasias. Η Alpha Bank αποτέλεσε μακράν την πρώτη επιλογή των διαχειριστών των επενδυτικών εταιρειών, οι οποίες διέθεσαν περί τα 67,7 δισ. δρχ. για να αποκτήσουν 5.390.163 μετοχές της.

Μεταξύ των αγαπημένων επιλογών των διαχειριστών εντοπίζονται κάποιοι «συνήθεις ύποπτοι» όπως η Ιντρακόμ, ο Τιτάνας και η Coca Cola αλλά και μετοχές αστέρια που φωτίστηκαν τα τελευταία χρόνια όπως η Τράπεζα Πειραιώς, η Altec, η Chipita, ο Γερμανός, οι Επιχειρήσεις Αττικής, η Folli Follie, η Δέλτα-Singular, η Hyatt, η Μαΐλλης και η Unisystem.

Οι τελευταίες μάλιστα υπερφαλαγγίζουν παραδοσιακές επιχειρηματικές δυνάμεις (και παλαιότερα σταθερών και βασικών επενδυτικών επιλογών των ειδικών) όπως την Εμπορική Τράπεζα, το Ιατρικό Αθηνών, τον Ηρακλή, τη Βιοχάλκο, τη Δέλτα, την Ελληνική Τεχνοδομική, το Αλουμίνιο της Ελλάδος, την Alpha Leasing, την Εθνική Ασφαλιστική, την Ελαΐς, τον Ακτωρα.

Οι επιλογές βέβαια των ειδικών δεν χαρακτηρίζονται πάντα από επιτυχία, ούτε ξεφεύγουν από τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στην κεφαλαιαγορά. Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι τρέχουσες τιμές των μετοχών στις οποίες είχαν επενδύσει οι ειδικοί ήταν σε μέσα επίπεδα κατά 30% χαμηλότερες των τιμών κτήσεως ενώ δεν ήταν λίγες οι επιλογές τους που υποδιπλασίασαν την αξία τους σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Κέρδη και υπεραξίες 50 δισεκατομμυρίων για τις επενδυτικές τον Οκτώβριο

Κέρδη και υπεραξίες που ξεπερνούν τα 50 δισ. δρχ. αποκόμισαν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου οι επενδυτικές εταιρείες εκμεταλλευόμενες την άνοδο των τιμών των μετοχών.

Η δυναμική ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη τροφοδοτήθηκε από την άνοδο των τραπεζών λόγω της ανακοίνωσης της συμφωνίας συγχώνευσης Alpha – Εθνικής. Η άνοδος των τραπεζικών χαρτιών έδωσε μεγάλη ώθηση στις επενδυτικές καθώς οι περισσότερες διαθέτουν «τραπεζοκεντρικά» χαρτοφυλάκια.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών στις 31 Οκτωβρίου το συνολικό ενεργητικό των επενδυτικών διαμορφώθηκε στα 727,35 δισ. δρχ. έναντι 628,3 δισ. δρχ. τον Σεπτέμβριο. Η μεγάλη ενίσχυση των ενεργητικών οφείλεται -πέραν της ανόδου των τιμών- και σε τεχνικούς λόγους. Τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε η είσοδος της Ευρωδυναμικής στη Σοφοκλέους αλλά και η απορρόφηση των Marfin Magnum και Momentum από την Marfin Classic.

Η βελτίωση της εικόνας των χαρτοφυλακίων και η άνοδος των τιμών των μετοχών βοήθησε τη συρρίκνωση της απόστασης μεταξύ εσωτερικής αξίας και τιμής μετοχής. Ωστόσο παρά τη βελτίωση όλες οι μετοχές του κλάδου παραμένουν σε discount. Το μεγαλύτερο discount εμφανίζει η μετοχή της Marfin Classic το οποίο στα τέλη Οκτωβρίου είχε διαμορφωθεί στο 33,4%. Ακολουθεί με discount 32,96% η μετοχή της Εμπορικής Επενδυτικής, με 31,9% η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, με 31,8% η Ασπίς Επενδυτική και με 30,3% η μετοχή των Επενδύσεων Εργασίας.

Με discount μεγαλύτερο του 20% διαπραγματεύονται ακόμα οι μετοχές της Ακτιβ, Alpha Επενδύσεων, Αιολική, Επενδύσεις Αναπτύξεως, Εθνική Χαρτοφυλακίου, Πειραιώς Επενδυτική, Πρόοδος και Alpha Trust Ωρίων.

Με το μικρότερο discount διαπραγματευόταν η μετοχή της νεοφώτιστης Ευρωδυναμική που διαμορφώνεται στο 9% και ακολουθούν με 9,1% η Δίας, με 9,3% η Interinvest και με 9,9% η Alpha Trust Asset Manager Fund.

Πρώτη η Ευρωδυναμική

Οσον αφορά τη μάχη των αποδόσεων από τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών προκύπτει ότι την καλύτερη επίδοση εμφανίζει η Ευρωδυναμική η εσωτερική αξία της οποίας εμφανίζει αύξηση από τις αρχές του έτους κατά 2,3%. Σημειώνεται ωστόσο ότι η Ευρωδυναμική μπήκε στη Σοφοκλέους στις 5 Οκτωβρίου και μέχρι τότε το μεγαλύτερο τμήμα του ενεργητικού της ήταν σε μη μετοχικές τοποθετήσεις.

Αξιοσημείωτη είναι η απόδοση της Πρόοδος η οποία από της αρχές του έτους εμφανίζει μείωση της εσωτερικής της αξίας κατά 18,4% ενώ στην ίδια περίοδο οι απώλειες του Γενικού Δείκτη ξεπερνούν το 27%. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Πρόοδος είχε τοποθετήσει σε μετοχές το 85,1% των κεφαλαίων της δίνοντας βαρύτητα στα ισχυρά blue chips με την μετοχή του ΟΤΕ, της Chipita, του Τιτάνα, της Coca Cola και της Γερμανός να αποτελούν τις μεγαλύτερες θέσεις της.

Ξεχωρίζουν ακόμα η Alpha Επενδύσεων που παρουσιάζει μείωση της εσωτερικής αξίας στο 10μηνο κατά 20,1%, η Ασπίς Επενδυτική με -20,6%, η Πειραιώς Επενδυτική με -20,7%,η Alpha Trust Manager Fund με 21,2%, η Ακτιβ με -21,3% και Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου με 21,8%.

Μεγαλύτερες απώλειες

Στην αντίπερα όχθη αρκετές ήταν οι εταιρείες που εμφάνιζαν μείωση εσωτερικής αξίας μεγαλύτερη των απωλειών του Γενικού Δείκτη.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 33% εμφανίζει στο 10μηνο η Δίας. Οι μεγαλύτερες θέσεις της Δίας στα τέλη Σεπτεμβρίου εντοπίζονται στην Εθνική Τράπεζα, την Telesis, την Ιντρακόμ, τον Τιτάνα και την Ελληνική Τεχνοδομική.

Ακολουθούν με μείωση εσωτερικής αξίας κατά 29,8% η Interinvest, με 28,7% η Marfin Classic, με 28,6% οι Επενδύσεις Εργασίας και με 27,3% η Alpha Trust Ωρίων.

Οι επιδόσεις των εταιρειών πάντως δεν πρέπει να αποτελούν τον μοναδικό οδηγό καθώς σε κάποιο βαθμό είναι συγκυριακές. Οι επενδυτές για να διακρίνουν τις πλέον αποτελεσματικές ΑΕΕΧ θα πρέπει να αναζητήσουν τις σωρρευτικές αποδόσεις των τελευταίων ετών και να τις συνεκτιμήσουν με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου και την επιθετική ή αμυντική πολιτική που ακολουθεί μια εταιρεία. Επιπλέον θα πρέπει να συνεκτιμηθούν στοιχεία όπως η διαφάνεια και η δυνατότητα να ενημερώνονται συστηματικά για την πορεία των βασικών μεγεθών και τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου μιας ΑΕΕΧ.

Στο «μικροσκόπιο» 15 ΑΕΕΧ

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και παρουσιάζει σήμερα η «Οικονομική Εβδομάδα» περιλαμβάνουν τις καταστάσεις επενδύσεων δεκαπέντε ΑΕΕΧ στις 30.9. Πρόκειται για τις: Alpha Trust Ωρίων, Alpha Επενδύσεων, Ακτιβ, Αιολική, Ασπίς, Δίας, Εθνική Χαρτοφυλακίου, Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, Επενδύσεις Αναπτύξεως, Επενδύσεις Εργασίας, Marfin Classic, Marfin Momentum, Marfin Magnum, Πειραιώς Επενδυτική και Πρόοδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή