Σημάδια ανάκαμψης στην Παράλληλη Αγορά

Σημάδια ανάκαμψης στην Παράλληλη Αγορά

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

K αθηλωμένες σε αρνητικό πρόσημο οι 26 από τις συνολικά 41 μετοχές του δείκτη της Παράλληλης αγοράς, από την αρχή του έτους μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου του 2001, βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε μετοχές με σοβαρές προσδοκίες να επανακάμψουν. Το μίνι ράλι που πραγματοποιεί η Σοφοκλέους μετά τις 26 Οκτωβρίου δεν άγγιξε την Παράλληλη αγορά, η οποία ανέκαθεν συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών.

Τα αίτια είναι πολλά και γνωστά, καθώς πολλές από τις μετοχές όχι μόνο δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες των επενδυτών τα τελευταία δύο χρόνια αλλά παρουσίασαν σταθερή κάμψη των αποτελεσμάτων τους, ενώ προσέλκυαν τα lobbies που σκοπό έχουν να καταγράφουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, αδιαφορώντας για την αξιοπιστία των μετοχών.

Παράλληλα, πολλές από τις μετοχές δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις τόσο από τις ρευστοποιήσεις εγκλωβισμένων επενδυτών αλλά και των ίδιων των βασικών τους μετόχων, οι οποίοι διαβλέποντας ότι και το 2001 διατηρούνται οι υποαξίες στις χρηματιστηριακές τιμές, επεδίωξαν και πέτυχαν την καταγραφή πρόσκαιρων κερδών.

Η βελτίωση του κλίματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο, επανέφερε στο προσκήνιο τις μετοχές της Παράλληλης αγοράς, η οποία λειτουργεί ως «προθάλαμος» των εταιρειών για να μεταταχθούν στην Κύρια Αγορά.

Το πλεονέκτημα που διαθέτουν οι μετοχές της Παράλληλης αγοράς είναι, αφενός ότι διαπραγματεύονται σε ιδιαίτερα χαμηλή χρηματιστηριακή τιμή, αφού οι περισσότερες είναι κάτω από 5 ευρώ και, αφετέρου, η εμπορευσιμότητά τους είναι αρκετά υψηλή, διευκολύνοντας τις συναλλαγές των επενδυτών.

Πρωταθλήτρια μετοχή σε άνοδο ήταν η Sex Form, η οποία είναι και η πρώτη μετοχή στη Σοφοκλέους με τη μεγαλύτερη άνοδο (+175,00%) για το 2001, καθώς πραγματοποίησε εκπληκτικά κέρδη για τα δεδομένα της χρονιάς που ολοκληρώνεται σε 44 ημερολογιακές ημέρες αλλά και το δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα που επικράτησε μέχρι και τα μισά του Οκτωβρίου.

Ακολούθησε επίσης με σημαντικά κέρδη η μετοχή της δραμινής επιχείρησης «Κτήμα Λαζαρίδη» με άνοδο (+160,50%), ενώ η Κορ-φίλ που συμπεριλαμβάνεται στις μετοχές με άδηλο παρόν και μέλλον καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 75,23%.

Εξαιρετικές ήταν όμως οι επιδόσεις και για τις μετοχές της Jumbo (+47,32%), της Δούρος (+28,92%) της Α.S. Company (+26,64%) και της Q&R (24,80%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Ντιονίκ (-70,03%), αφού οι ρευστοποιήσεις στον κλάδο της πληροφορικής έχουν ωθήσει τη μετοχή μόλις στα 2,14.

Δεύτερη χειρότερη επίδοση για τη μετοχή της Κορασίδης, καθώς οι απώλειες ανέρχονται σε -67,04%, ενώ η Κωτσόβολος έχει δεχθεί ισχυρή πίεση, αφού ήταν αναμενόμενο ότι μετά τις τρομοκρατικές πράξεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ο κλάδος του εμπορίου θα δεχόταν -όπως και έγινε- ισχυρές πιέσεις από την κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Στις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες συναντούμε δύο εισηγμένες από τον κλάδο των εκδόσεων και ειδικότερα τις Εκδόσεις Λυμπέρη (-61,79%) και ΙΜΑΚΟ (-57,22%). Η Εβροφάρμα και η Info-quest αποτελούν μετοχές που δεν έχουν παρακολουθήσει την άνοδο της αγοράς που συντελείται τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η μοναδική μετοχή που ουσιαστικά βρίσκεται σε απόλυτη ισορροπία είναι η Κλινική Δανιηλίδη, αφού έχει καταγράψει ελαφρά άνοδο σε ποσοστό 0,87% και διαπραγματεύεται σχεδόν στα 7 ευρώ, ενώ το 2001 ξεκίνησε με τιμή διαπραγμάτευσης τα 6,90 ευρώ.

Αναφορικά τώρα με την εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το μεγάλο κέρδος για το Χρηματιστήριο Αθηνών το τελευταίο χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά είναι αναμφίβολα η επιστροφή των «ασώτων» και αναφερόμαστε στους δεκάδες χιλιάδες επενδυτές που αφυπνίσθηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η αγορά έδειξε εμφανή τα σημάδια ανάκαμψης, προκειμένου να ξεφύγει από την εικόνα καχεξίας, μιζέριας και υποτονικότητας των τελευταίων είκοσι έξι μηνών.

Οπως αναφέρουν χρηματιστές, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να παγιωθεί το κλίμα σταθερότητας στη Σοφοκλέους, έτσι ώστε να πιστέψουν οι επενδυτές ότι οι προηγούμενοι μήνες είναι παρελθόν, ενώ τονίζουν ακόμη ότι χρειάζονται και άλλες μεγάλες επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι του βεληνεκούς της συγχώνευσης Εθνικής-Αlpha Bank αλλά τουλάχιστον θα υποστηρίξουν και θα παγιώσουν ένα σταθεροποιητικό κλίμα ανόδου που έχει ανάγκη η αγορά.

Τέσσερις βασικές τάσεις

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή τη στιγμή στο ελληνικό Χρηματιστήριο διαμορφώνονται πλέον τέσσερις βασικές τάσεις σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δεδομένα που αναβάθμισαν σημαντικά την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο πρώτος τομέας έχει να κάνει με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και ειδικότερα τις διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζει το νέο επιτελείο του υπουργού Οικονομίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εικόνα συγκέντρωσης της χρηματοοικονομικής αγοράς. Ο δεύτερος τομέας αφορά τον κλάδο των τραπεζών με τη δημοσιοποίηση της συγχώνευσης Εθνικής τράπεζας και Alpha Bank, όπου μετά από αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μεγάλων συγκριτικά τραπεζικών Ομίλων, ικανών να αντεπεξέλθουν στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Η τρίτη παράμετρος είναι ο κατασκευαστικός κλάδος όπου είναι πασιφανές ότι μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα έχει οδηγηθεί σε συγχωνεύσεις των εταιρειών που τον απαρτίζουν, με συνέπεια να έχουν δημιουργηθεί 4 έως 6 μεγάλα κατασκευαστικά σχήματα.

Η τέταρτη βασική παράμετρος που δημιουργεί τις προοπτικές στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι η απελευθέρωση του κλάδου της ενέργειας, με συνέπεια και σ’ αυτή την περίπτωση να έχουμε τη δημιουργία ουσιαστικά δύο σχημάτων στον κλάδο.

Για τις συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας είναι σαφές ότι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ορισμένες επιλεγμένες μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Επομένως αρκετοί χρηματιστές εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο προσφέρονται οι σταδιακές τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών με ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίες κατά τη διάρκεια της πολύμηνης πτώσης υποχώρησαν σημαντικά αλλά με αισθητά μειωμένο όγκο συναλλαγών. Προσοχή όμως συνιστούν στις μετακινήσεις πακέτων μετοχών, οι οποίες αποτελούν ενδείξεις τοποθέτησης θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή