Οφελος 138 εκατ. λόγω μείωσης προκαταβολής φόρου

Οφελος 138 εκατ. λόγω μείωσης προκαταβολής φόρου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα εκκαθάριση των δηλώσεων των νομικών προσώπων θα προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να μειωθεί το ποσό της βεβαιωθείσας προκαταβολής από το 100% στο 95% του κύριου φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τους φορολογουμένους. Με την εκκαθάριση θα έχουν όφελος 138 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται από την κυβέρνηση εάν το ποσό θα επιστραφεί στις επιχειρήσεις, δηλαδή θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των εταιρειών, ή εάν θα συμψηφιστεί με άλλες οφειλές, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ.

Επίσης, από το νέο μέτρο εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που καταβάλλουν μειωμένη προκαταβολή φόρου (50% για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας νέων επιχειρήσεων).

Συγκεκριμένα, και όπως ορίζεται στις οδηγίες που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, βάση υπολογισμού θα αποτελέσει η δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2018 (αρχική ή τροποποιητική) που υποβλήθηκε εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα και για την οποία έχει βεβαιωθεί προκαταβολή φόρου.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο δεν ισχύει και για τις περιπτώσεις εταιρειών που τέθηκαν σε εκκαθάριση μέσα στο έτος 2019. Σε αυτές η βεβαιωθείσα προκαταβολή φόρου δεν θα μειωθεί και, ως εκ τούτου, δεν θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση αυτής. Για παράδειγμα, ανώνυμη εταιρεία που τέθηκε σε εκκαθάριση την 1.3.2019, με τη δήλωση που υπέβαλε για το διάστημα 1.1.2019 – 28.2.2019 συμψήφισε την προκαταβολή που είχε βεβαιωθεί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 (100%), συνεπώς δεν θα λάβει χώρα νέα εκκαθάριση για τη δήλωση του φορολογικού έτους 2018.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που το φορολογικό έτος 2018 τέθηκαν σε εκκαθάριση και για τον λόγο αυτό υπέβαλαν δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το έτος αυτό (μία για το διάστημα πριν από την έναρξη της εκκαθάρισης και μία πρώτη προσωρινή δήλωση εκκαθάρισης), οι σχετικές διατάξεις θα εφαρμοστούν μόνο για την προκαταβολή που βεβαιώθηκε με τη δεύτερη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (προσωρινή δήλωση εκκαθάρισης).

Για παράδειγμα, ανώνυμη εταιρεία με φορολογικό έτος που έληξε στις 31.12.2017 και η οποία τέθηκε σε εκκαθάριση στις 15.3.2018, υπέβαλε δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2018, μία για το διάστημα πριν από την έναρξη της εκκαθάρισης (δηλαδή, από 1.1.2018 έως 14.3.2018), με την οποία βεβαιώθηκε προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%, και μία δεύτερη (πρώτη προσωρινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος) για το διάστημα 15.3.2018 – 14.3.2019, στην οποία επίσης βεβαιώθηκε προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%. Στην περίπτωση αυτή θα διενεργηθεί νέα εκκαθάριση μόνο για την προκαταβολή που βεβαιώθηκε με την πρώτη προσωρινή δήλωση, καθώς η προκαταβολή που είχε βεβαιωθεί με τη δήλωση προ της έναρξης της εκκαθάρισης έχει ήδη συμψηφισθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή