ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν παραδώσαμε δημοσιονομικό κενό», δηλώνει ο Χουλιαράκης

«Δεν παραδώσαμε δημοσιονομικό κενό», δηλώνει ο Χουλιαράκης

Αρνείται ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως υποστηρίχθηκε από κυβερνητικής πλευράς κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Σε δήλωσή του, ο κ. Χουλιαράκης υποστηρίζει ότι η σχετική εκτίμηση ήταν προσωρινή και αναθεωρήθηκε, όπως συχνά συμβαίνει. Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί σχετικώς τη γνωμοδότηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ως ανεξάρτητων αρχών.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές απόψεις περί δημοσιονομικού κενού 396 εκατ. ευρώ, ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε τα εξής:

«1. Ο ισχυρισμός αυτός στηρίζεται σε προσωρινές προβλέψεις δημοσιονομικών μεγεθών της 10ης Ιουλίου, οι οποίες διορθώθηκαν-αναθεωρήθηκαν το αμέσως επόμενο διάστημα (όπως συχνά συμβαίνει στην εκτίμηση δημοσιονομικών μεγεθών υπό συνθήκες αβεβαιότητας), γεγονός που το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να αποσιωπήσει.

2. Αν πράγματι υπήρχε δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση θα όφειλε να λάβει ανάλογα μέτρα δημοσιονομικής συστολής είτε αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση είτε περιστέλλοντας τις δαπάνες. Αλλος τρόπος εξάλειψης του δημοσιονομικού κενού δεν υπάρχει και τα κενά δεν εξαφανίζονται μόνα τους. Συσταλτική δημοσιονομική πολιτική όμως δεν υπήρξε. Αντιθέτως, από τον Ιούλιο του 2019 ακόμα, η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση μειώνοντας τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ κατά 205 εκατ. ευρώ ή 0,1% ΑΕΠ.

3. Η ενδεδειγμένη και ασφαλής οδός εκτίμησης του δημοσιονομικού περιθωρίου που παρέδωσε η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 είναι η εκτίμηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους, αφού από αυτό αφαιρεθούν τα αποτελέσματα των νομοθετημένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων της νέας κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 και μετά (nopolicy-change scenario). Πεποίθησή μου είναι πως το περιθώριο αυτό κινείται σημαντικά πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

4. Δυστυχώς, παρά το σχετικό αίτημα, ο αρμόδιος υφυπουργός δεν δέχθηκε να ζητήσει από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να προχωρήσουν στην ανωτέρω εκτίμηση. Με στόχο την προστασία της συζήτησης γύρω από την πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ζητώ τη συνδρομή του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ώστε, ως ανεξάρτητες αρχές, να γνωμοδοτήσουν για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά τον χρόνο παράδοσης τον Ιούλιο του 2019».

Aπαντώντας, ο διάδοχος του κ. Χουλιαράκη στο ΓΛΚ, υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε: «Οταν ανέλαβα την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το πρώτο που ρώτησα τις υπηρεσίες ήταν να με ενημερώσουν γραπτώς για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τον δημοσιονομικό χώρο για το 2019 και το 2020. Στις 10 Ιουλίου 2019 οι υπηρεσίες εκτίμησαν γραπτώς ότι υπήρχε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ για το 2019 και 1.080 εκατ. ευρώ για το 2020. Ακολούθησε αλλαγή κυβέρνησης, αλλαγή πολιτικής και αλλαγή δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. Καταλαβαίνω ότι η πραγματικότητα αυτή δεν αρέσει στον κ. Χουλιαράκη και στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η πραγματικότητα δεν αλλάζει επειδή δεν μας αρέσει».