Νέα εποχή στις συναλλαγές των εργοδοτών με το IKA

Νέα εποχή στις συναλλαγές των εργοδοτών με το IKA

6' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο τρόπο συναλλαγών των επιχειρήσεων με το IKA φέρνει το νέο έτος. Ενσημα και βιβλιάρια θα αποτελούν παρελθόν, η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών θα πραγματοποιείται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ οι εργοδότες θα πρέπει από 1ης Ιανουαρίου να υποβάλλουν -ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα- στο IKA τις νέες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (αντίστοιχες αυτών του ΦΠΑ). Προϋπόθεση για την ομαλή πραγματοποίηση των συναλλαγών με το Ιδρυμα, από την 1η Ιανουαρίου και μετά, είναι η απόκτηση του νέου Αριθμού Μητρώου ο οποίος και θα εκδοθεί για όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν το Εντυπο Βεβαίωσης Στοιχείων Εργοδότη (ΕΒΣΕ) μέχρι τις 30/1/2001. H «K» παρουσιάζει σήμερα όλη την εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να προμηθευθούν το ΕΒΣΕ από τα υποκαταστήματα του IKA και τη διεύθυνση www.ika.gr στο Internet, στο οποίο μπορούν να βρουν και τους Πίνακες του εντύπου, ενώ η αποστολή τους γίνεται ατελώς στην Ταχ. Θυρίδα 1000, T.K. 10800. Παράλληλα, σε λειτουργία είναι και το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του Ιδρύματος (τηλ. 0800-80.001). Τα βασικά σημεία της εγκυκλίου έχουν ως εξής: Στόχος του εντύπου είναι η συγκρότηση του Μητρώου Εργοδοτών και η έκδοση ενός νέου και μοναδικού Αριθμού Μητρώου για κάθε εργοδότη που θα περιλαμβάνει το σύνολο παραρτημάτων τους.

1. Υπόχρεοι υποβολής εντύπου Υπόχρεος υποβολής του εντύπου είναι κάθε εργοδότης που απασχολεί πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του IKA ή στην ασφάλιση των φορέων τις εισφορές των οποίων εισπράττει ή συνεισπράττει το IKA. Ειδικότερα, το Εντυπο Βεβαίωσης Στοιχείων Εργοδότη υποβάλλεται από: α) Εργοδότες που έχουν σήμερα Αριθμό Γενικού Μητρώου (ΑΓΜ) και δεν έχουν διαγραφεί από τα Μητρώα Εργοδοτών. β) Οσοι διατηρούν επαγγελματική στέγη και είναι ανάδοχοι-εργολάβοι Δημοσίων Εργων ή και εργολάβοι Ιδιωτικών Οικοδομοτεχνικών Εργων με αντιπαροχή και εκτελούν Οικοδομοτεχνικό Εργο που αναγγέλθηκε στο IKA από 01/01/00, ανεξάρτητα αν απασχολούν ή όχι προσωπικό στην εστεγασμένη επιχείρησή τους ή αν είναι απογεγραμμένοι στο IKA.

2. Τρόπος αποστολής: Οι εργοδότες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το ΕΒΣΕ και να το αποστείλουν με απλή επιστολή ΔΩΡΕΑΝ, μέσω ταχυδρομείου στην ταχυδρομική θυρίδα: Τ.Θ. 1000 T.K. 108 00

3. Περιεχόμενα εντύπου: Το έντυπο Βεβαίωσης Στοιχείων Εργοδότη περιέχει τους ακόλουθους πίνακες: I) Γενικά στοιχεία για τον Εργοδότη. II) Στοιχεία της έδρας του. III) Στοιχεία για τα παραρτήματα. IV) Στοιχεία για τους κατά νόμο υπευθύνους. V) Στοιχεία για οικοδομοτεχνικά έργα που ενδεχομένως εκτελεί ο εργοδότης.

4. Οδηγίες συμπλήρωσης: Ανάλυση πεδίων ενδείξεων Γενικά στοιχεία για τον εργοδότη: 1) AME: Δεν συμπληρώνεται από τον εργοδότη. 2) Σε περίπτωση που ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο ή ατομική επιχείρηση, συμπληρώνεται η ένδειξη «Φυσικό Πρόσωπο».

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όπως O.E., E.E., A.E., ΕΠΕ, Συνιδιοκτησία κ.λπ., συμπληρώνεται η ένδειξη: «Μη Φυσικό Πρόσωπο». 3) Στο πεδίο αυτό συμπληρώνεται η πλήρης επωνυμία του εργοδότη, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα (ΦΕΚ, Καταστατικά κ.λπ.) κατά τη στιγμή της συμπλήρωσης ή από άλλα στοιχεία στην περίπτωση που δεν ασκείται επιχείρηση (π.χ. διαχείριση πολυκατοικίας, οικία κ.λπ.). Ειδικά αναφέρεται ότι, προκειμένου για πολυκατοικίες, ως επωνυμία αναγράφεται «Διαχείριση πολυκατοικίας», ενώ για ΤΑΞΙ, φορτηγά, πούλμαν, το είδος του οχρήματος (ταξί, φορτηγό, πούλμαν) και ο αριθμός κυκλοφορίας του. 3) Στην περίπτωση φυσικού προσώπου ή ατομικής επιχείρησης συμπληρώνεται από τον εργοδότη μόνο το επώνυμό του. 4) Ονομα πατέρα συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση φυσικών προσώπων και ατομικών επιχειρήσεων. 5) Κωδικός νομικής μορφής: Αναγράφεται ο κωδικός επιχείρησης ή το είδος της επιχείρησης, όπως αναγράφεται στην τελευταία σελίδα του εντύπου.

Στην περίπτωση που δεν αναβρεθεί θα συμπληρωθεί η ένδειξη «Αλλο» με κωδικό 099. Σε περίπτωση που ο εργοδότης διαθέτει παραπάνω από 5 δραστηριότητες, οι επί πλέον καταχωρίζονται, επισυνάπτονται σε φωτοτυπία του εντύπου και αποστέλλονται συνημμένα. 6) Αναγράφεται ο κωδικός της κύριας δραστηριότητας ΚΑΔ που αποδίδει η ΔΟΥ. O ΚΑΔ αναγράφεται στα παρακάτω παραστατικά της Εφορίας M2 (Εναρξη δήλωσης / μεταβολής εργασιών φυσικού προσώπου), M3 (Εναρξη δήλωσης / μεταβολής εργασιών μη φυσικού προσώπου), M6 (δήλωση δραστηριοτήτων επιχείρησης), M10 (Δήλωση εγκαταστάσεων εξωτερικού) κ.λπ. καθώς και στο E3 (μηχανογραφικό δελτίο οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών). ΚΑΔ για ειδικές περιπτώσεις: Φυσικά Πρόσωπα που απασχολούν οικιακούς βοηθούς ο ΚΑΔ είναι 950010, η Διαχείριση Πολυκατοικίας 950.100. Δημόσιες Υπηρεσίες (υπουργεία κ.λπ.) π.χ.: Εξωτερικές Υποθέσεις: 75.211, Υπηρεσίες Αμυνας: 75.221, Δικαιοσύνης: 75.231, Δημόσιας Τάξης: 75.241, Πυροσβεστική: 75.251, Κοινωνική Ασφάλιση: 75.301, OTA: 75.111, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Στοιχειώδης: 80.101, Δευτεροβάθμια: 80.211, Τεχνική Επαγγελματική: 80.221, Τριτοβάθμια: 80.301, Εκπαίδευση για ενηλίκους και λοιπές εκπαιδεύσεις: 80.421, Αλλες εκπαιδευτικές υπηρεσίες: 80.422 (συμπεριλαμβανομέων φροντιστηρίων, σχολών χορού, ωδείων κ.λπ.). 7) Σύνολο Παραρτημάτων: Αναγράφεται ο αριθμός παραρτημάτων (εκτός της έδρας της επιχείρησης) ανεξάρτητα από το εάν ο εργοδότης απασχολεί προσωπικό στα παραρτήματα. 8) Σύνολο υπευθύνων: Αναγράφεται ο συνολικός αριθμός. 9) Σύνολο οικοδομοτεχνικών έργων: Αναγράφεται ο συνολικός αριθμός των έργων. 10) Συμπληρώνονται τα στοιχεία του αρμοδίου να παρέχει πληροφορίες. Στοιχεία της έδρας: Στο πεδίο αυτό συμπληρώνονται τα στοιχεία της έδρας του εργοδότη. Στην περίπτωση που δεν απασχολείται προσωπικό στην έδρα, οι ενδείξεις Αριθμός Μητρώου, λειτουργία σε 5ήμερη δεν συμπληρώνονται. H ένδειξη του πεδίου στο πλήθος Απασχολουμένων αναγράφεται η ένδειξη 0.

5. Στοιχεία για τα παραρτήματα : 1) H ένδειξη (13) του πεδίου Αριθμού Μητρώου Εργοδότη συμπληρώνεται με τον AME της έδρας. 2) Αρμόδιο Υποκ/μα IKA Ελέγχου: Αναγράφεται το αρμόδιο υποκ/μα ελέγχου του συγκεκριμένου παραρτήματος. 3) Στην ένδειξη του πεδίου (18) συμπληρώνεται ο τριψήφιος κωδικός του υποκ/τος – παραρ/τος ελέγχου του παραρτήματος και στις επόμενες έξι θέσεις ο αντίστοιχος ΑΓΜ. Σε περίπτωση που ο Αριθμός Μητρώου έχει μέγεθος μικρότερο των έξι αριθμών προστίθενται τόσα μηδενικά ώστε το μήκος να είναι 6 νούμερα. 4) Στο πεδίο πλήθος απασχολουμένων αναγράφεται το σύνολο απασχολουμένων ανά παραρτήματα του εργοδότη, τη χρονική στιγμή υποβολής του εντύπου. 5) H ένδειξη του πεδίου (16) συμπληρώνεται με X αν η επιχείρηση λειτουργεί σε 5ήμερη ή όχι βάση (π.χ. αν λειτουργεί 4 ή 6 μέρες την εβδομάδα συμπληρώνεται η ένδειξη OXI). Στοιχεία για τους κατά νόμο υπευθύνους του εργοδότη Αναγράφονται κατά σειρά, τα πλήρη στοιχεία των υπευθύνων στην επιχείρηση. Στα πεδία των ενδείξεων 19, 20 και 21 καταχωρίζεται το είδος του επίσημου εγγράφου (καταστατικό, ΦΕΚ κ.τ.λ.), η ιδιότητα του υπευθύνου και η έναρξη της ιδιότητας αυτής αντίστοιχα. Στοιχεία για οικοδομοτεχνικά έργα που ενδεχομένως εκτελεί ο εργοδότης Στον πίνακα V στις ενδείξεις 24 και 25 αναγράφεται συνοπτικά το είδος του έργου (εξαώροφη οικοδομή, κατασκευή εθνικής οδού κ.λπ.) αντίστοιχα. Αν το έργο είναι δημόσιο,συμπληρώνεται ο προϋπολογισμός του σε δραχμές (όπως προκύπτει από τη σχετική σύμβαση) ενώ αν είναι ιδιωτικό οι απαιτούμενες ημέρες εργασίας όπως έχουν προσδιορισθεί αυτές κατά την απογραφή του έργου.

6. Επισημάνσεις: 1) Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης δεν υποβάλλει το ΕΒΣΕ, αλλά προσέρχεται στο υποκατάστημα του IKA μεταγενέστερα για να υποβάλει την πρώτη κανονική Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) δεν θα μπορεί γιατί δεν θα διαθέτει το NEO Αριθμό Μητρώου. 2) Ως παραρτήματα του εργοδότη θεωρούνται όλες εγκαταστάσεις του εργοδότη, που έχουν τον ίδιο ΑΦΜ με την έδρα, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους και ανεξάρτητα αν απασχολούν προσωπικό ή όχι. Στην περίπτωση που δεν απασχολείται προσωπικό στο παράρτημα, οι σχετικές ενδείξεις Αριθμός Μητρώου, λειτουργία σε 5ήμερη δεν συμπληρώνονται. Στην ένδειξη του πεδίου πλήθος απασχολουμένων αναγράφεται 0. 3) Αν ο εργοδότης διατηρεί πλέον των 6 παραρτημάτων αναπαραγάγει και επισυνάπτει στο ΕΒΣΕ ανάλογες φωτοτυπίες του πίνακα III και τα αποστέλλει συνημμένα με αυτό. 4) Σε περίπτωση που κάποιος δεν υπέβαλε το ΕΒΣΕ αλλά προσέρχεται στην τράπεζα για να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές απασχόλησης 1/1/2001 και εφεξής, η τράπεζα δεν θα δεχθεί την καταβολή και θα παραπέμψει τον εργοδότη στο αρμόδιο υποκατάστημα του IKA.

7. Ενημέρωση εργοδοτών με το νέο AME: Τα ΕΒΣΕ θα επεξεργαστούν και θα αποσταλεί στους εργοδότες ενημερωτικό έντυπο με τον νέο Αριθμό Μητρώου Εργοδότη που θα ισχύει από 1/1/2001. O νέος AME είναι απαραίτητος για συναλλαγή με το IKA από 1/1/2002 και εφεξής, όπως υποβολή ΑΠΔ, καταβολή εισφορών για απασχόληση από 1.1.2002. O Αριθμός Μητρώου Οικοδομοτεχνικού έργου δεν θα μεταβληθεί, ανεξάρτητα από τη δήλωση των έργων αυτών στο IKA, με το σχετικό Εντυπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή