«Επενδύστε στην Ελλάδα λησμονήστε το παρελθόν»

«Επενδύστε στην Ελλάδα λησμονήστε το παρελθόν»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις, χρηματοδοτούμενα από ιδιώτες δημόσια έργα, μετοχοποιήσεις και στρατηγικές συμμαχίες κρατικών επιχειρήσεων με μεγάλες ευρωπαϊκές, προέταξε χθες στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικ. Χριστοδουλάκης, προκειμένου να πείσει τη μεγάλη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα της Βρετανίας ότι «η Ελλάδα αποτελεί παράθυρο επενδυτικών ευκαιριών» και ότι η οικονομία της δεν μοιάζει πια «με την αβέβαιη και υστερούσα της προηγούμενης δεκαετίας».

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλάκης προέβαλε τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, των τραπεζών, των κατασκευών και των τροφίμων ως πλέον ελκυστικούς, σημειώνοντας ότι ειδικά στον τομέα της ενέργειας θα πραγματοποιηθούν στα επόμενα 8 έτη επενδύσεις συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι τον προσεχή Ιανουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, που θα δίδει μεγάλη ώθηση στην εκτέλεση αυτοχρηματοδοτούμενων έργων.

Πέραν αυτών, πάντως, γενική είναι η αίσθηση ότι η ελληνική επιχειρηματική αγορά έχει εισέλθει σε περίοδο αυτοπεριορισμού και ελέγχου του λειτουργικού κόστους.

Τα πολυδαίδαλα επιχειρηματικά σχήματα της προηγούμενης περιόδου, όπου μια μητρική εταιρεία συγκέντρωνε γύρω της μεγάλο αριθμό θυγατρικών με ετερογεγενές αντικείμενο, οδεύουν προς αναγκαστικές συγχωνεύσεις και στενότερο έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση.

Οπως λένε οι τραπεζίτες, σε έξι μήνες η εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικής αγοράς θα είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή και το ταμπλό της Σοφοκλέους θα περιλαμβάνει πολύ λιγότερες μετοχές.

Η τελευταία παρατήρηση θα μπορούσε να μεταφερθεί αυτούσια και στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς στην πλειοψηφία των εγχώριων παραγωγών ξεχώρισαν οι γυναικείοι χαρακτήρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή