Ελληνοβρετανική συμφωνία για το Χρηματιστήριο NA Ευρώπης

Ελληνοβρετανική συμφωνία για το Χρηματιστήριο NA Ευρώπης

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του 2002 θα δημιουργηθεί το Χρηματιστήριο Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη συμμετοχή εταιρειών από τις βαλκανικές χώρες και τον Εύξεινο Πόντο. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και του προέδρου του XAA Παναγιώτη Αλεξάκη με τον πρόεδρο του Βρετανικού Χρηματιστηρίου κ. Δ. Cruickshark.

H ελληνοβρετανική συμμαχία αναμένεται να ολοκληρωθεί και τοπικά σε τρεις εβδομάδες, οπότε θα έλθουν στην Ελλάδα εκπρόσωποι του Βρετανικού Χρηματιστηρίου για περαιτέρω συζητήσεις. Πρόκειται όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΘΟ, για την τρίτη και καθοριστική συνάντηση. Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές προσβλέπει στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με κέντρο την Αθήνα. H νέα «αγορά» θα εμπεριέχει εταιρείες από 10 χώρες των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει στο σχήμα και τρίτη χώρα που θα λάβει μέρος στη συμμαχία που σχεδιάζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες που θα ενταχθούν στο νέο δείκτη θα είναι υψηλής κεφαλαιοποίησης, να έχουν μεγάλη διασπορά μετοχών και υψηλή ρευστότητα. Οι εντολές για τις αγορές μετοχών που θα ενταχθούν στη νέα «αγορά» θα δίνονται μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αφού διαθέτει το σύστημα ΟΑΣΙΣ το οποίο θα είναι OLine με το LondoStock Exchange. Βέβαια, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε το ΟΑΣΙΣ να προσαρμοσθεί με το βρετανικό σύστημα.

Οσον αφορά στα κίνητρα για τη διακράτηση μετοχών ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι το θέμα θα απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο τον προσεχή Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή