Με τον… Αη Βασίλη η διανομή του μερίσματος

Με τον… Αη Βασίλη η διανομή του μερίσματος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Τα αυξημένα έσοδα του προϋπολογισμού μεγέθυναν το κοινωνικό μέρισμα αλλά και το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε επιπλέον 50.000 οικογένειες, καθώς το ποσό αυξήθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ.

Οπως ανέφερε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1, το κοινωνικό μέρισμα θα χορηγηθεί στους δικαιούχους την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, ενώ όσοι υπέβαλαν ενστάσεις θα εξεταστούν στις αρχές του επόμενου μήνα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών:

1. Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους στους δικαιούχους. Το ποσό ξεπέρασε τα 84 εκατ. ευρώ, έναντι 68 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί και 64 εκατ. ευρώ που διανεμήθηκε την περίοδο 2018-2019.

Πάνω από 600.000 αιτήσεις δικαιούχων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή 100.000 περισσότερες από πέρυσι, εγκρίθηκαν και θα λάβουν το επίδομα. Σημειώνεται ότι η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2019-2020 ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου.

2. Περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες (ή 300.000 νοικοκυριά) θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο διαμορφώνεται στα 215 εκατ. ευρώ. Μέχρι χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, είχαν υποβληθεί 259.013 αιτήσεις από φορολογουμένους. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι:

• Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000.

• Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (άνω των 12 μηνών) με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και με φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 ευρώ (λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες). Ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών φθάνει τις 163.778.

• Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω από 12 μήνες) με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και με φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 ευρώ (λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες). Ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών φθάνει τις 40.927.

• Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της ιστοσελίδας www.koinonikomerisma.gr. Πατώντας την ένδειξη «είσοδος», o ενδιαφερόμενος καλείται να συναινέσει με τα εξής:

• Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) ως προς τα δηλούμενα στοιχεία καθώς και συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.

• Ο αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN), ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

• Ο αιτών συναινεί στο σύνολο των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και λοιπών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν για την επιβεβαίωση των στοιχείων και της διαδικασίας έγκρισης.

• Τυχόν έγκριση της αίτησης θα είναι ορατή από τον/τη σύζυγο ή το έτερο μέλος του συμφώνου συμβίωσης.

• Στη συνέχεια καλείται να εισαγάγει τους κωδικούς (password και username) του Taxisnet.

• Στο τελευταίο στάδιο, ο ενδιαφερόμενος δίνει τη συγκατάθεσή του ώστε η εφαρμογή «Κοινωνικό Μέρισμα» να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία μητρώου που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ.