Εξοδο στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο «βλέπει» η Citigroup

Εξοδο στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο «βλέπει» η Citigroup

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «κανονικός» εκδότης χρέους αντιμετωπίζεται η Ελλάδα από τους διεθνείς οίκους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν τη δανειακή στρατηγική του ελληνικού Δημοσίου στις εκτιμήσεις τους για την εκδοτική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το 2020.

Η Citigroup, σε έκθεσή της για τις εξόδους στις αγορές 11 χωρών της Ευρωζώνης το επόμενο έτος, εκτιμά πως ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στις μεγαλύτερες σε αξία εκδόσεις ομολόγων από το 2014 και θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά των εκδόσεων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Συγκεκριμένα, εκτιμά πως το 2020 οι εκδόσεις ελληνικού χρέους θα κινηθούν στο επίπεδο των 12 δισ. ευρώ (υψηλότερα από τον στόχο που ήδη έχει θέσει ο ΟΔΔΗΧ), επισημαίνοντας πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με ένα νέο 10ετές ομόλογο είναι εξαιρετικά πιθανή. Τα ελληνικά ομόλογα, όπως σημειώνει, αναμένεται να συνεχίσουν να καταγράφουν πολύ καλή πορεία, με το spread του 10ετούς να μειώνεται στις 100 μονάδες βάσης έως τα τέλη του 2020 από τις 163 μ.β. σήμερα.

Οι εκδόσεις χρέους από τον ΟΔΔΗΧ είχαν πολύ καλή ανταπόκριση από τους επενδυτές το τρέχον έτος, τονίζει η αμερικανική τράπεζα, με το ελληνικό Δημόσιο να καταλήγει να εκδίδει ομόλογα ύψους 9 δισ. ευρώ συνολικά από τον αρχικό στόχο των 5-7 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2014 όταν το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές 6 δισ. ευρώ, ωστόσο μηδενική ήταν η δραστηριότητα τα έτη 2015 και 2016, ενώ εκδόθηκαν ομόλογα ύψους 3 δισ. ευρώ σε κάθε μία από τις χρονιές 2017-2018.

Συνολικά, όπως επισημαίνει, εκτιμά πως οι ακαθάριστες εκδόσεις ομολόγων το 2020 σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα θα φτάσουν τα 873 δισ. ευρώ, 5 δισ. ευρώ υψηλότερα από το 2019.

Η άνοδος της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές το 2020 σε σχέση με φέτος θα είναι υψηλότερη στην Ιταλία (+7 δισ. ευρώ και στα 241 δισ. ευρώ συνολικά σε σχέση με τα 234 δισ. ευρώ που άντλησε το 2019) και στη Φινλανδία (+5 δισ. ευρώ, από τα 9 δισ. ευρώ φέτος, στα 14 δισ. ευρώ του χρόνου).

Η Ιταλία και η Γαλλία (240 δισ. ευρώ) θα εκδώσουν τα περισσότερα σε αξία ομόλογα (αν και στη Γαλλία θα είναι μειωμένες οι εκδόσεις κατά 6 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος) και θα ακολουθήσει η Γερμανία με 156 δισ. ευρώ, η Ισπανία με 115 δισ. ευρώ, το Βέλγιο με 28 δισ. και η Ολλανδία με 24 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή