Ενστάσεις ΔΝΤ για «επιδόσεις» της οικονομίας

Ενστάσεις ΔΝΤ για «επιδόσεις» της οικονομίας

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο προσχέδιο της έκθεσης που παρέδωσε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τη 15ήμερη αξιολόγηση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον υψηλό βαθμό συναίνεσης που υπάρχει μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ παραλλήλως ασκεί κριτική για το πλήθος των αγκυλώσεων που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Επισημαίνει ότι οι πρόσφατες αλλαγές δεν είναι αποδοτικές, κάτι που αντικατοπτρίζεται στη μεγάλη ανεργία και στη μικρή αύξηση της απασχόλησης.

Ακόμη, οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαπίστωσαν μεγάλη και εκτεταμένη χρήση της «δημιουργικής λογιστικής», που αλλοιώνει την εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς δεν καταγράφει σημαντικά ποσά κρατικών δαπανών, επιπλέον δε παρατηρεί ότι η χρήση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων από τη ΔΕΚΑ μπορεί να μειώνει παροδικά το χρέος, απαιτεί όμως υψηλό κόστος, που τελικώς παρεμποδίζει την επιδιωκόμενη συρρίκνωσή του.

Τέλος, οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού αναδεικνύουν τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία καλείται να διασφαλίσει ότι θα προκύψουν οφέλη για τους καταναλωτές από τις συγχωνεύσεις μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων. (Σελ. 21)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή