Δικαστική διαμάχη για τη συμμετοχή συνδικαλιστών του ΣΥΝ στο 31ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ

Δικαστική διαμάχη για τη συμμετοχή συνδικαλιστών του ΣΥΝ στο 31ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών θα κριθεί η τελική σύνθεση του 31ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, μετά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που καταθέτουν σήμερα οι προερχόμενοι από την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) συνδικαλιστές του Συνασπισμού.

Η προσφυγή προκλήθηκε από την απόφαση των υπολοίπων παρατάξεων (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΕΣΑΚ-Σ) να μην εγκρίνουν, επικαλούμενοι αντικαταστατικές διαδικασίες και ταμειακές εκκρεμότητες, τη νομιμοποίηση των εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ, στους οποίους κυριαρχούσαν στελέχη του Συνασπισμού (6 από τους 14 συνέδρους). Αρχικά, η πρόταση των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΕΣΑΚ-Σ (KKE) προέβλεπε τον αποκλεισμό της ΟΕΝΓΕ, ωστόσο κατόπιν πρότασης της ΠΑΣΚ νομιμοποιήθηκαν τέσσερις, συνολικά, σύνεδροι, ένας από κάθε παράταξη.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση αποχώρησε από τις εργασίες του συνεδρίου και σήμερα το πρωί στελέχη της καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την κανονική συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Καταγγελία εξέδωσε και η ίδια η ΟΕΝΓΕ, η οποία όμως δεν προχώρησε στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Οι συνδικαλιστές της Αυτόνομης Παρέμβασης έκαναν λόγο για προσπάθεια των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ να αλληλοενισχυθούν καθώς, όπως σημείωναν, με τους νέους συσχετισμούς, η μεν ΠΑΣΚ θα φθάσει πιο κοντά στην αυτοδυναμία, η δε ΔΑΚΕ θα αυξήσει τη δύναμή της κατά μία έδρα. Πρόσθεταν, δε, ότι υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση στη νομιμοποίηση άλλων Ομοσπονδιών όπως οι ΠΟΠΟΚΠ, ΠΟΓΕΔΥ (μέλη των οποίων είχαν ψηφίσει με επιστολές) και η ΣΕΠΥΙΚΑ (γιατροί IKA) στις αρχαιρεσίες της οποίας συμμετείχαν και οι έκτακτοι ιατροί του Ιδρύματος κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Πάντως, κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ οι παρατάξεις απέφυγαν να ασχοληθούν με τα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης, του εισοδηματικού και της κοινωνικής ασφάλισης και αναλώθηκαν στην καταμέτρηση των μπλοκ που επηρεάζουν.

Ανεξάρτητα, πάντως, από την έκβαση της νομικής διαδικασίας, αυτό καθ’ εαυτό το περιστατικό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη διαφάνεια που (θα πρέπει να) χαρακτηρίζει τις διαδικασίες ανάδειξης των κορυφαίων συνδικαλιστικών εκπροσώπων αλλά και την πραγματική ισχύ του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή