Πρώτο βήμα για εμπορική αξιοποίηση του Εast Med

Πρώτο βήμα για εμπορική αξιοποίηση του Εast Med

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την εμπορική αξιοποίηση του αγωγού Εast Med άνοιξε το προσύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Εnergean που υπεγράφη χθες παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνο Ξιφαρά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εnergean Μαθιό Ρήγα.

Με βάση το προσύμφωνο, η ΔΕΠΑ προτίθεται να αγοράζει 2 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως, που αντιστοιχούν στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του αγωγού, από τα κοιτάσματα Κarish και Tanin που αναπτύσσει η Energean στο Ισραήλ επενδύοντας 1,7 δισ. δολάρια. Μιλώντας για τις προοπτικές του έργου, ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι εντός του Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν σχεδόν όλοι οι εργολάβοι και υπεργολάβοι για τις τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές μελέτες (FEED) και η λεπτομερής υποθαλάσσια έρευνα (DMS) που είναι απαραίτητες για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, η οποία αναμένεται σε δύο χρόνια. Τόνισε επίσης ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες που απαιτούνται για την τελική επενδυτική απόφαση, οι οποίες δείχνουν ότι το έργο είναι βιώσιμο.

«Με τη συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα –την πρώτη συμφωνία για την εμπορική αξιοποίηση του αγωγού East Med– κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για τη διασφάλιση της εμπορικής βιωσιμότητας και, κατ’ επέκταση, την υλοποίηση του έργου. Με την παρούσα δήλωση προθέσεων η ΔΕΠΑ προτίθεται να αγοράζει 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που αντιστοιχούν στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του αγωγού. Η Energean και η ΔΕΠΑ  –ένας μεγάλος παραγωγός του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και ένας κρίσιμος διανομέας του καυσίμου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη– ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξασφαλίσουν την επιτυχία του αγωγού», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Ο κ. Ρήγας από την πλευρά της Εnergean χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη ΔΕΠΑ ορόσημο στην ανάπτυξη του αγωγού East Med, ο οποίος, όπως είπε, πλέον δεν έχει μόνο την υποστήριξη των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον σημαντικών πωλητών και αγοραστών φυσικού αερίου στην περιοχή. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συμφωνία, η οποία είναι και η πρώτη εμπορική συμφωνία για την αξιοποίηση του αγωγού East Med και δηλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο το κρίσιμο αυτό έργο, που θα ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες, τους καταναλωτές και την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ρήγας.

Ο αγωγός East Med προβλέπεται να έχει αρχική δυναμικότητα μεταφοράς 10 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τα υπόλοιπα 8 δισ. κ.μ. (πέραν των 2 δισ. που προβλέπει το προσύμφωνο ΔΕΠΑ – Εnergean) μπορούν να προκύψουν από άλλα πεδία που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε φάση ανάπτυξης, όπως τα κοιτάσματα Λεβιάθαν (Ισραήλ) και Γλαύκος (Κύπρος). «Μπορεί ο αγωγός αυτός να είναι όνειρο για ορισμένους και εφιάλτης για κάποιους άλλους, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι τίθενται οι βάσεις για την υλοποίησή του», τόνισε ο υπουργός. Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως το έργο ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., ανοίγοντας μία νέα ενεργειακή όδευση για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, ως η πλέον δυναμική επιλογή για την τροφοδοσία της Ε.Ε. από αποθέματα αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οσον αφορά την κατασκευή του, μίλησε για έναν δρόμο που «δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά ανηφορικός και δύσκολος». Ομως, συμπλήρωσε, «έχουμε την αποφασιστικότητα να τον διαβούμε με επιμονή και υπομονή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή