Αύξηση παραγγελιών, απασχόλησης στον κλάδο μεταποίησης τον Δεκέμβριο

Αύξηση παραγγελιών, απασχόλησης στον κλάδο μεταποίησης τον Δεκέμβριο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση της απασχόλησης στον μεταποιητικό κλάδο της βιομηχανίας καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες κυρίως από το εξωτερικό συνέχισαν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα PMI έκλεισε στις 53,9 μονάδες στο τέλος του τελευταίου τριμήνου του 2019, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 54,1 του Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, η οποία υποστηρίχθηκε από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, με σκοπό να ανταποκριθούν στη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε έντονα αισιόδοξη.

Αύξηση παραγωγής

Η αύξηση της παραγωγής παρέμεινε σταθερή τον Δεκέμβριο, παρότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί μέσα στο 2019. Παρ’ όλα αυτά, η άνοδος αποδόθηκε στην περαιτέρω αύξηση των νέων παραγγελιών.

Σύμφωνα με αναφορές, η εντονότερη ζήτηση των πελατών οδήγησε στην αύξηση των νέων εργασιών στο τέλος του τετάρτου τριμήνου. Η αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών ήταν σταθερή, αλλά εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό έξι μηνών. Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθώς ενισχύθηκε η ζήτηση μεταξύ των βασικών πελατών εξαγωγών.

Ως εκ τούτου, ο ρυθμός ανόδου της απασχόλησης επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό οκτώ μηνών τον Δεκέμβριο. Η αύξηση του προσωπικού αποδόθηκε στον περαιτέρω μεγαλύτερο όγκο νέων παραγγελιών και στην επακόλουθη αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής. Ωστόσο, το εργατικό δυναμικό παρέμεινε επαρκές για την έγκαιρη διεκπεραίωση των νέων παραγγελιών, ενώ οι αδιεκπεραίωτες εργασίες συνέχισαν να μειώνονται.

Οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή παρέμειναν εξίσου έντονα αισιόδοξες τον Δεκέμβριο, καθώς οι κατασκευαστές υπέδειξαν ότι η απόκτηση νέων πελατών και η έντονη ζήτηση από την πλευρά των πελατών αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγής το επόμενο έτος.

Οι πρώτες ύλες

Ταυτόχρονα, όμως, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών επιταχύνθηκε στο τέλος του 2019 και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο. Η υψηλότερη επιβάρυνση κόστους συνδέθηκε με τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, ιδιαίτερα των προϊόντων από ξύλο και χαρτί.

Κατά συνέπεια, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές εκροών τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς μετακύλισαν εν μέρει το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν μόλις οριακός και εξασθένησε από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.

Τέλος, ο ρυθμός αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2018, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι νέες παραγγελίες καλύφθηκαν από τα υφιστάμενα αποθέματα. Τα αποθέματα τόσο των αγορών όσο και των τελικών προϊόντων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Η Σίαν Τζόουνς, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού δείκτη υπευθύνων προμηθειών, τόνισε πως «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας για τον δείκτη PMI, το 2019 έκλεισε με νότα αισιοδοξίας για τους Ελληνες κατασκευαστές, καθώς οι λειτουργικές συνθήκες εξακολούθησαν να βελτιώνονται σταθερά. Οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε πρωτοφανή για την έρευνα ισχυρά επίπεδα, παρά την εξασθένηση, ενώ η περαιτέρω ανθεκτικότητα που υπέδειξαν έναντι των αντίξοων παγκόσμιων συνθηκών αντικατοπτρίστηκε στην ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών.

Πιέσεις ασκήθηκαν στα περιθώρια κέρδους, καθώς οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, ενώ ο ρυθμός αύξησης των τιμών χρέωσης δεν κατάφερε να διατηρηθεί και εξασθένησε καταγράφοντας οριακή τιμή. Εντούτοις, οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή παρέμειναν έντονες, καθώς το κλίμα που επικρατούσε στον τομέα ήταν θετικό, κυρίως λόγω των νέων επενδυτικών προγραμμάτων και της εντονότερης παρουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κίνδυνος πτωτικής τάσης για το 2020 που πηγάζει από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι, παρ’ όλα αυτά, εμφανής, δεδομένου ότι οι πρόσφατες προβλέψεις μας υποδεικνύουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,1% για το σύνολο του έτους στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή