H Ελλάδα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σοβαρότατο αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της στην Ε.Ε. έρχεται να καταδείξει η δημοσιευθείσα χθες στις Βρυξέλλες ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί της ανταγωνιστικότητος των οικονομιών της Ενωσης. Δεχόμενη το αμερικανικό παράδειγμα της τεράστιας αύξησης του πλούτου και του βιοτικού επιπέδου από τη μαζική εισαγωγή των τεχνολογιών αιχμής, μία αύξηση που έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο χάσμα ευημερίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ της τελευταίας 30ετίας, η Επιτροπή εξετάζει τη διείσδυση των τεχνολογιών αυτών στην οικονομία. Τι βρίσκει;

Οπως προκύπτει από την έκθεση, η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, τη χώρα με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη, δεν απαιτεί δεξιότητες, πολλώ μάλλον δε τέτοιου είδους δεξιότητες και, το χειρότερο, αυτές είναι και οι θέσεις εργασίας που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Η Ελλάδα είναι δε και η χώρα στην οποία τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση θέσεων εργασίας, που απαιτούν δεξιότητες πληροφορικής, είναι μακράν η χαμηλότερη στην Ενωση. Αλλωστε, όπως υπενθυμίζει η έκθεση, «η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του κοινοτικού μέσου όρου στους περισσότερους δείκτες που αφορούν την έρευνα και τη χρήση τεχνολογιών της πληροφορίας και των τηλεπικοινωνιών». Καταλαμβάνει επίσης και την τελευταία θέση στην Ευρώπη στην εισροή ξένων κεφαλαίων, αλλά και την πρώτη σε εξαγωγές προς τις χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού, αποτύπωση όχι μόνον μιας γεωγραφικής πραγματικότητος, αλλά ίσως και της χαμηλής ανταγωνιστικότητος της παραγωγής της, εντός της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και ελπίδα: η παραγωγικότητα των Ελλήνων εργαζομένων, αν και παραμένει η δεύτερη χαμηλότερη στην Ενωση, παρουσιάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας αύξηση υψηλότερη του μέσου κοινοτικού όρου (2,7% έναντι 1,3% για την Ευρώπη των «15»), έστω και αν η αύξηση αυτή περιγράφεται «αργή και όχι στερούμενη προβλημάτων»…

Και είναι ενδεχομένως σημαντικό ότι η χώρα που υιοθέτησε τις τεχνολογίες αιχμής με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό στην Ευρώπη, η κάποτε «φτωχή» Ιρλανδία, είναι εκείνη με την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητος των εργαζομένων της, αλλά και το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη μετά το βαθύπλουτο Λουξεμβούργο. H Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή