Σχέδιο τριπλής θωράκισης της κεφαλαιαγοράς

Σχέδιο τριπλής θωράκισης της κεφαλαιαγοράς

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη θεσμική θωράκιση της κεφαλαιαγοράς, με το νομοσχέδιο που δίνεται τις επόμενες μέρες σε διαβούλευση, ώστε να είναι σε θέση στη συνέχεια να αναζητήσει συμμαχίες με χρηματιστήρια άλλων χωρών, με κοινά συμφέροντα, προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όπως μεταφέρεται από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ίσως και εντός του Ιανουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

• Ο πρώτος θα αφορά την ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με νέα εργαλεία, εξουσίες κ.τ.λ., ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως της Folli Follie. Ετσι, όπως διαμηνύουν οι πηγές, θα μπορεί να αντικαθιστά μέλη ή και ολόκληρο το Δ.Σ. μιας εταιρείας, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει 18 μήνες, όπως έγινε με την περίπτωση της συγκεκριμένης εταιρείας. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο θα θωρακίζει θεσμικά την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να αποκτήσει εσωτερικό κανονισμό, καθώς και σε σχέση με θέματα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

• Ο δεύτερος άξονας του νομοσχεδίου θα αφορά την εταιρική διακυβέρνηση και θα ορίζει τον τρόπο λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα θα προβλέπει δυνατότητα πιο ενεργού συμμετοχής των μετόχων της εταιρείας. Ολα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών θα αξιολογούνται ως προς την καταλληλότητά τους για την άσκηση των καθηκόντων τους και θα ελέγχεται η προσωπική τους περιουσία. Ταυτόχρονα, παρακολούθηση θα προβλέπεται και ως προς τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων.

• Ο τρίτος άξονας, σύμφωνα με τις πηγές, θα αφορά την προσαρμογή του ελληνικού δικαίου προς ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς. Αυτό αφορά το ενημερωτικό φυλλάδιο, την αρχική δημόσια προσφορά, την τιτλοποίηση και εναλλακτικές μορφές επενδύσεων.

Στο τελευταίο αυτό τμήμα θα προβλέπεται, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένα ειδικό καθεστώς για την πράσινη ανάπτυξη, την οποία θέλει να εντάξει στην πολιτική της η κυβέρνηση, διευκολύνοντας τις σχετικές επενδύσεις και εναρμονιζόμενη έτσι με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Εφόσον η θεσμική αυτή θωράκιση ολοκληρωθεί, προσθέτουν οι πηγές, το ελληνικό Χρηματιστήριο πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες στο εξωτερικό. Ενδέχεται αυτές να είναι σε επίπεδο γεωγραφικό, αλλά και κοινών συμφερόντων και ενδιαφερόντων, π.χ. στον τομέα της ενέργειας, για τον οποίο η Γερμανία επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον. Εκτιμάται ότι αυτό θα μπορέσει να συμβεί σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα.

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, το οποίο επεξεργάζεται το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Ζαββού, είναι βεβαίως η προστασία των μετόχων, με έμφαση στους μικροεπενδυτές, αλλά και η προσέλκυση νέων επενδυτών.

Το νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα στην οικονομική πολιτική του 2020, που περιλαμβάνει δύσκολα στοιχήματα για την κυβέρνηση, όπως η αξιοποίηση των επιστροφών των κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών  (SMPs και ANFAs) για επενδύσεις και  η διαπραγμάτευση για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η αρχή θα γίνει κατά την άφιξη στην Αθήνα των επικεφαλής τους για την 5η αξιολόγηση, στις 20 Ιανουαρίου. Την ίδια μέρα, πάντως, στο Eurogroup η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή