Με μειώσεις επιτοκίων στη στεγαστική πίστη οξύνεται ο ανταγωνισμός

Με μειώσεις επιτοκίων στη στεγαστική πίστη οξύνεται ο ανταγωνισμός

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες ενδείξεις για την επιθετική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες, όχι μόνο στον τιμολογιακό αλλά και στον επικοινωνιακό τομέα, είναι πλέον ορατές, με αιχμή το προβεβλημένο «λαϊκό» προϊόν των στεγαστικών δανείων. Στη στεγαστική πίστη, όπως και ευρύτερα στη λιανική τραπεζική που αποτελεί την πλέον επικερδή τραπεζική δραστηριότητα, αναμένεται να οξυνθεί ο ήδη έντονος ανταγωνισμός για τη μεγέθυνση των μεριδίων. Οι τράπεζες δεν κρύβουν, άλλωστε, την προσδοκία τους να κερδίσουν μερίδια κυρίως από την Εθνική Τράπεζα, επωφελούμενες από τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτεί η συγχώνευσή της με την Alpha Βank.

Χθες, η τράπεζα Πειραιώς εγκαινίασε ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα για αγορά ή αποπεράτωση κατοικίας. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει μηδενικό επιτόκιο για το πρώτο εξάμηνο και επιτόκιο 3,6% για το δεύτερο εξάμηνο, ενώ στη συνέχεια η επιβάρυνση υπολογίζεται με βάση το κυμαινόμενο επιτόκιο της τράπεζας, που μειώνεται στο 5,75% από 6,1%. Στην καταναλωτική πίστη, η Τράπεζα Πειραιώς μειώνει στο 9,25% από 9,9% το επιτόκιο για προσωπικά δάνεια, ενώ στην επιχειρηματική πίστη, μειώνει το βασικό επιτόκιο βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων στο 7,50% από 7,75% και το προνομιακό επιτόκιο βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων στο 6,50% από 6,75%. Επίσης, η Πειραιώς ακολουθεί την υπόλοιπη αγορά στον τομέα των καταθέσεων διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο στο 1,75%, ενώ για ορισμένους καταθετικούς λογαριασμούς το επιτόκιο φθάνει μέχρι και 3%, ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης. Παράλληλα η τράπεζα διαθέτει το προϊόν «Πειραιώς ΜΕΓΑΣ», το οποίο συνδυάζει προθεσμιακή κατάθεση και συμμετοχή σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και διασφαλίζει επιτόκιο έως και 10% για κάποιες κατηγορίες του προϊόντος.

Επίσης, η HSBC επιχειρεί την αντεπίθεσή της στη στεγαστική πίστη, μέσα από το νέο στεγαστικό προϊόν «New House», που προσφέρει το χαμηλότερο κυμαινόμενο επιτόκιο της αγοράς 4,85%, ενώ σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώνονται και τα επιτόκια σταθερής περιόδου.

Ετσι, το σταθερό για 3 χρόνια επιτόκιο στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται στο 5,45%, ενώ το σταθερό επιτόκιο για 5 χρόνια διαμορφώνεται στο 5,55%. Το «New House» της HSBC προσφέρει τη δυνατότητα προεγκεκριμένου δανείου οικιακού εξοπλισμού με προσημείωση, υπηρεσιών νομικού και τεχνικού ελέγχου και εκταμίευση του δανείου σε 30 εργάσιμες ημέρες. Παράλληλα, η τράπεζα προχωρεί σε μείωση των επιτοκίων στα προγράμματα στεγαστικής πίστης που διαθέτει μέχρι σήμερα, μειώνοντας στο 5,50% από 5,80% το κυμαινόμενο επιτόκιο, στο 6,10% από 6,40% το σταθερό 3ετίας και στο 6,20% από 6,60% το σταθερό 5ετίας.

O πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της Ολυμπιάδας του 2004, Ντένις Οσβαλντ, θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλο και λίγο αργότερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη, προκειμένου να συζητηθούν τα συμπεράσματα των χθεσινών εργασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή