Ειδοποιητήρια σε 71.000 συνταξιούχους

Ειδοποιητήρια σε 71.000 συνταξιούχους

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρους ύψους 93 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν περίπου 71.000 φορολογούμενοι που «ξέχασαν» να δηλώσουν στην εφορία τα αναδρομικά που έλαβαν το 2013 κατόπιν δικαστικής αποφάσεως. Κατά μέσον όρο ο κάθε ένας από αυτούς καλείται να πληρώσει φόρο 1.310 ευρώ. Ανάμεσά τους, όμως, υπάρχουν και αρκετοί που καλούνται να καταβάλουν φόρο ύψους ακόμα και 40.000 ευρώ ο καθένας.

Ολα ξεκίνησαν λίγες μέρες πριν από το τέλος του 2019, όπου εντοπίστηκαν έπειτα από διασταύρωση στοιχείων περίπου 190.000 υποθέσεις που παραγράφονταν στις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις περίπου 190.000 υποθέσεις εξαιρέθηκαν περίπου 35.000 υποθέσεις στις οποίες ο έξτρα φόρος ήταν σχεδόν μηδενικός. Επί της ουσίας αυτές τις υποθέσεις λόγω πίεσης χρόνου τις άφησαν να παραγραφούν. Εξετάστηκαν 155.000 υποθέσεις εκ των οποίων διαπιστώθηκε ότι για περίπου μία στις δύο  δεν είχε υποβληθεί τροποποιητική δήλωση.

Από τη νέα εκκαθάριση που πραγματοποίησαν τα στελέχη της ΑΑΔΕ, δουλεύοντας ακόμα και Σαββατοκύριακα προκειμένου να μην παραγραφούν, διαπιστώθηκε ότι δεν καταβλήθηκαν φόροι ύψους 93 εκατ. ευρώ. Στελέχη της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτούς που δεν υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις είναι συνταξιούχοι εφοριακοί (και μάλιστα προϊστάμενοι), δικαστικοί και βουλευτές. Ειδικά για αυτές τις τρεις κατηγορίες ο πρόσθετος φόρος φθάνει από 5.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ. Πλήθος φορολογουμένων, αν και εισέπραξαν το έτος 2013 αναδρομικά μισθών και συντάξεων προηγούμενων ετών δεν υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις ως ώφειλαν, και τα εισοδήματα αυτά δεν περιελήφθησαν ούτε στη δήλωση του οικονομικού έτους 2014 ούτε σε κάποια τροποποιητική δήλωση.

Η εντολή από τη φορολογική διοίκηση λόγω του μεγάλου πλήθους των υποθέσεων που έπρεπε να ελέγξουν και των ολίγων ημερών που θα είχαν στη διάθεσή τους οι εφοριακοί ήταν να ξεκινήσουν από τα μεγαλύτερα ποσά που εισπράχθηκαν και δεν δηλώθηκαν.

Από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά οι εφορίες όλης της χώρας βεβαίωναν μαζικά φόρους με βάση τα στοιχεία που είχαν αποστείλει τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο, οι ΔΕΚΟ και άλλοι οργανισμοί για τα αναδρομικά που κατέβαλαν σε εργαζομένους και συνταξιούχους. Το εντυπωσιακό είναι ότι σε διάστημα 10 ημερών τα στελέχη των εφοριών κατάφεραν να εκκαθαρίσουν τις δηλώσεις αυτές, διαφορετικά το Δημόσιο θα ζημιωνόταν με το ποσό των 93 εκατ. ευρώ. Τα εκκαθαριστικά έχουν ήδη αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet και οι τελευταίοι καλούνται τώρα να πληρώσουν τον φόρο που επιχείρησαν να αποφύγουν τα προηγούμενα χρόνια.

Και όπως είναι φυσικό, οι περισσότεροι εξ αυτών που δεν δήλωσαν τα αναδρομικά, εκτιμάται ότι θα κάνουν χρήση της νέας ευεργετικής πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, αποπληρώνοντας τα χρέη τους σε έως και 24 δόσεις. Μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του φόρου και εφόσον οι υπόχρεοι δεν σπεύσουν να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης, οι Αρχές θα προχωρήσουν στην κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών ή της ακίνητης περιουσίας τους εφόσον διαθέτουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή