ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική η εικόνα της ελληνικής αγοράς

«Υπερβολικά πολύ… υπερβολικά σύντομα.. . υπερβολικά ελληνικά». Με αυτόν τον εύγλωττο τίτλο δημοσίευσε χθες έκθεση για την ελληνική αγορά και την πρόσφατη άνοδο του XAA ο χρηματοοικονομικός οίκος Schroder SalomoSmith Barney, μέλος του αμερικανικού τραπεζικού Ομίλου Citigroup.

Οι αναλυτές της Salomon, Λάμπρος Παπαδόπουλος και Μιράντα Ξαφά, σημειώνουν ότι η Σοφοκλέους έχει ανέβει 16% τον περασμένο μήνα ξεπερνώντας κατά 9% την απόδοση του πανευρωπαϊκού δείκτη Eurostoxx στην ίδια περίοδο. Παρατηρούν ακόμη ότι η αγορά βρίσκεται 9% υψηλότερα από τα επίπεδα της 10ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από τη διεθνή υποχώρηση που προκάλεσαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, και αποτελεί την τρίτη καλύτερη επίδοση στη Δυτική Ευρώπη.

Οι δύο αναλυτές δεν νιώθουν ιδιαίτερα άνετα με τη μεγάλη άνοδο κατά περίπου 25% των εταιρειών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που την αποδίδουν σε αβάσιμες φημολογίες.

Μάλιστα εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συγκέντρωση του ημερησίου όγκου συναλλαγών στη μικρή κεφαλαιοποίηση τις τελευταίες μέρες, εξέλιξη που αποδίδουν σε ένα μίνι ράλι από τους μικροεπενδυτές αλλά και σε ενδεχόμενη λήψη θέσεων από εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια, που πριν από το ράλι κρατούσαν περίπου 20-25% του ενεργητικού τους σε διαθέσιμα. Στο πλαίσιο αυτό συνιστούν στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν μερικά από τα κέρδη τους, ειδικά στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο, συμπληρώνουν ότι η γενική εικόνα που έχουν για την ελληνική αγορά είναι θετική σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. H εκτίμηση στηρίζεται σε ενδεχόμενα νέα μέτρα φορολογικών μεταρρυθμίσεων και μέτρα υποστήριξης της ρευστότητας.

«Διαζύγιο» λόγω… αρώματος

Τη συμμετοχή της στη ΒΙΟΡΥΛ αποφάσισε να πωλήσει η Plias ύστερα από σχετική συμφωνία με τον ιδρυτή της εταιρείας καθηγητή κ.Α. Σταυρόπουλο. H συμφωνία περιλαμβάνει τη μεταβίβαση -πριν το τέλος του 2001- του συνόλου των μετοχών (47,7%) στον κ. Σταυρόπουλο, καθώς και σε ομάδα επενδυτών της επιλογής του. H αξία της ΒΙΟΡΥΛ έχει εκτιμηθεί στα 4,2 δισ. δρχ., ενώ το τίμημα της μεταβίβασης του 47,7% έχει ορισθεί στα 2 δισ. δρχ. Από τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι ότι ο νέος προσανατολισμός των δραστηριοτήτων της Plias που εστιάζει στην παραγωγή και εμπορία καταναλωτικών προϊόντων δεν συμβαδίζει με τον χαρακτήρα και το αντίκειμενο της ΒΙΟΡΥΛ. Οπως είναι γνωστό η ΒΙΟΡΥΛ δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία βιομηχανικών αρωμάτων, αρωμάτων τροφίμων και πρώτων υλών για την αρωματοποιία και εξειδικεύεται στην εφηρμοσμένη έρευνα φυσικών προϊόντων και στη βιοτεχνολογία.

Οριστικά εκτός ταμπλό

Οριστική αυλαία από χθες για τη μετοχή της μεγαλύτερης ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα μας, της Interamerican, που περνά στην απόλυτη κυριότητα του πορτο-ολλανδικού ομίλου της Eureko.

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε τη διαγραφή και των υπολοίπων μετοχών από το ταμπλό του XAA, οι μέτοχοι των οποίων δεν είχαν ανταποκριθεί στη δημόσια πρόταση της Eureko, για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών που βρισκόταν σε δημόσια διασπορά. Πρόκειται για 10.800 περίπου μετόχους, που αντιπροσωπεύουν το 1,93% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και οι οποίοι θα πρέπει από τη Δευτέρα να απευθύνονται στη Eureko, για τη διάθεση των μετοχών που κρατούν στα χέρια τους.

Σύμφωνα με την απόφαση της Eureko, ο όμιλος προτίθεται να αγοράσει και τις υπόλοιπες μετοχές της Ιnteramericaστην τιμή των 20,74 ευρώ. Οι εν λόγω μέτοχοι θα μπορούν να ανταλλάξουν τις μετοχές τους, δεν θα απολαύσουν ωστόσο τη φορολογική απαλλαγή του 5% που θα είχαν σε περίπτωση που είχαν ανταποκριθεί στη δημόσια πρόταση και επιπλέον θα υποβληθούν σε πρόσθετα έξοδα, καθώς θα πρέπει να συνάψουν ιδιωτικό συμφωνητικό τόσο με τη Eureko όσο και με τη χρηματιστηριακή τους εταιρεία.

Οι θεσμικοί στην Βetanet

Περίπου 1.634.000 μετοχές της Betanet βρίσκονται σήμερα σε θεσμικά χαρτοφυλάκια εταιρειών επενδύσεων και αμοιβαίων κεφαλαίων. Αυτές αντιστοιχούν στο 9,2% του συνολικού αριθμού μετοχών της εταιρείας και αποτελούν μια από τις υψηλότερες «θεσμικές» συμμετοχές σε εισηγμένη εταιρεία. Μεταξύ των θεσμικών με τη μεγαλύτερη θέση στην Betanet είναι η Alpha Trust Νέων Επιχειρήσεων, η Εθνική Χαρτοφυλακίου, τα αμοιβαία της Ιnteramericaκαι τα A/K της HSBC. Αν υπολογίσουμε και τους βασικούς μετόχους και τους «στρατηγικούς» εταίρους της τότε το free float της μετοχής περιορίζεται στο 23% περίπου.

Ανοδικά η Ακρίτας

Σημαντική αύξηση κερδών κατά 24% παρουσιάζει στο 9μηνο της τρέχουσας χρήσεως η βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου ΑΚΡΙΤΑΣ A.E. Ικανοποιητική αύξηση κατά 10% καταγράφεται και στις πωλήσεις της εταιρείας. Ειδικότερα, κατά την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2001 ο κύκλος εργασιών της ΑΚΡΙΤΑΣ ανήλθε σε 5,719 δισ. δρχ. έναντι 5,195 δισ. δρχ. στο ίδιο διάστημα του 2000. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 715 εκατ. δρχ. έναντι 578 εκατ. δρχ.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2001 η εταιρεία απορρόφησε το ποσό των 5,652 δισ. δρχ. από το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων από το XAA (13,652 δισ. δρχ.), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως εξής: για την ολοκλήρωση της μονάδος επένδυσης με μελαμίνη σύνολο 824 εκατ. δρχ., την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για τη μονάδα μοριοσανίδος 2,617 δισ. δρχ., το Κέντρο Διανομής Αττικής 582 εκατ. δρχ., καθώς και για την αποπεράτωση του ιδιόκτητου πολυόροφου κτιρίου γραφείων της Αλεξανδρούπολης 213 εκατ. δρχ. Τα υπόλοιπο ποσό αφορά κεφάλαιο κίνησης και τις δαπάνες της έκδοσης. Το εναπομείναν ποσό των 8 δισ. δρχ. από τα αδιάθετα κεφάλαια θα απορροφηθεί σταδιακά, όπως διευκρινίζεται, κατά τους επόμενους μήνες, για την ολοκλήρωση της μονάδος μοριοσανίδος, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του θέρους του 2002.

Αγγλικό Web Site του ΧΚΘ

Μετά το ελληνικό Web Site το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης απέκτησε και το αγγλικό «αδελφάκι» του. Ηδη είναι έτοιμη και λειτουργεί η αγγλική έκδοση στη διεύθυνση www.tsec.ase.gr. To Web Site του ΧΚΘ σχεδιάσθηκε και αναπτύχθηκε από την ΑΣΥΚ AE. O επισκέπτης μπορεί να βρει πλούσιο ενημερωτικό υλικό για το ΧΚΘ και τις δραστηριότητές του, τα μέλη του, τις τέσσερις αγορές του XAA, καθώς και για τα Παράγωγα. H δημιουργία της αγγλικής έκδοσης της ιστοσελίδας του ΧΚΘ κατέστη αναγκαία καθώς το ΧΚΘ έχει αναλάβει την προώθηση και υποστήριξη της ΕΑΓΑΚ.

Για αποπληρωμή δανείων

Για την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του δανεισμού της θα διαθέσει τα κεφάλαια που εισέπραξε από την πώληση του ακινήτου που αναπτύσσει επί της Λ. Κηφισίας, η Stabilton, του ομίλου Ανδρουλιδάκη. Πρόκειται για κτίριο γραφείων και καταστημάτων στο ύψος του Αμαρουσίου, πλησίον του μεγάρου του OTE, το οποίο επωλήθη αντί ποσού που, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, προσέγγισε τα 5 δισ.δρχ. Σημειωτέον ότι το οικόπεδο αποκτήθηκε αντί ποσού 2 δισ.δρχ., ενώ η σημερινή του αξία ξεπερνά τα 6 δισ. δρχ.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι μελέτες κατασκευής τουριστικού συγκροτήματος 60 κατοικιών στην Κρήτη, μια επένδυση άνω των 3,5 δισ.δρχ., ενώ ολοκληρώνεται το συγκρότημα Athens Village, στην περιοχή Αχαρνών στην Αθήνα, συνολικού κόστους 10 δισ. δρχ.

Την ελέγχει ο Δ. Χατζής

Πλήρη έλεγχο της εταιρείας συμμετοχών Globe έχει πλέον ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Χατζής, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, που σκοπό έχει την εξυγίανση και επαναφορά της στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Ειδικότερα, η εταιρεία του, Sunrise Properties Ltd που προ αύξησης κατείχε ποσοστό κάτω του 40%, άσκησε πλήρως τα δικαιώματά της, αγόρασε επιπλέον 6.476.970 μετοχές από τα αδιάθετα, πούλησε 400.000 και έφτασε σήμερα στις 15.376.970 μετοχές, ήτοι ποσοστό 65,6%. Συνολικά, το κεφάλαιο της εταιρείας μετά την αύξηση διαιρείται σε 23.440.000 μετοχές των 100 δρχ. H εταιρεία πρόκειται να καταθέσει στις αρχές του χρόνου και φάκελο για την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της στο XAA, όπως έχει ήδη γίνει και από τη θυγατρική της Cosmos που δραστηριοποιείται στην κλωστοϋφαντουργία.

Εκτός ολυμπιακών η ΕΛΒΕ

Δεν θα συμμετάσχει τελικά στα ολυμπιακά προϊόντα η βιομηχανία ειδών ένδυσης ΕΛΒΕ, παρά την καλή παρουσία της στο προκαταρκτικό στάδιο του τρέχοντος έτους. H προσφορά της εταιρείας αναφερόταν σε παραγωγή ενδυμάτων (όχι αθλητικών) με το γνωστό σήμα του 2004 και πρόβλεψη για τζίρο στην περίοδο 2002-2005 στα 33 δισ. δρχ., ενώ η επιλεγείσα προσφορά κοινοπραξίας εταιρειών της βορείου Ελλάδας (Κενταποτζίδης-Σαγρής κ.ά.) ανέβασε τον στόχο σε τζίρο ύψους 58 δισ. δρχ. Από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, πάντως, η ΕΛΒΕ αποκομίζει φέτος πωλήσεις άνω των 600 εκ. δρχ. (από πρόβλεψη για 500 εκ. δρχ.) από τα ολυμπιακά προϊόντα που είχε αναλάβει δοκιμαστικά για το έτος Φεβρουάριος 2001-Φεβρουάριος 2002.

Καλό 3μηνο η Βάρδας

Ικανοποιητικό είναι το πρώτο τρίμηνο της χρήσης Ιουλίου 2001-Ιουνίου 2002 για τη Βάρδας, παρά τις εγγενείς δυσκολίες που παρουσιάζει. H εταιρεία αναμένει αύξηση πωλήσεων τουλάχιστον 12% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ θα παρουσιάσει και καθαρή κερδοφορία από μικρή ζημία την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι μήνες αυτοί είναι παραδοσιακά οι χειρότεροι της αγοράς ενδυμάτων, με περίοδο εκπτώσεων και τον μεταβατικό μήνα Σεπτέμβριο, αλλά την αλυσίδα ωφέλησαν τα νέα καταστήματα που άνοιξαν την άνοιξη και η αύξηση του μεριδίου της στην αγορά.

Συμβουλές προς επιχειρήσεις…

Μπορεί να μην έχουν εκλείψει ακόμη οι ουρές στιος δημόσιες υπηρεσίες, ωστόσο έχουν ληφθεί κρατικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών που αποδεικνύονται χρήσιμες τουλάχιστον ως προς την εξοικονόμηση του χρόνου.

Μία από αυτές είναι το Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας Δυτικής Αττικής, που εκτός από συμβουλές για την έναρξη επαγγέλματος ή επιχείρησης, παρέχει και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα Ενίσχυσης Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Μια από τις βασικές λειτουργίες του ΚΑΕΔΑ είναι η διαμεσόλαβηση μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κρατικών φορέων για τη διασφάλιση της ποιότητας και πληρότητας των επιχειρησιακών προτάσεων για ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Για το πρόγραμμα Ενίσχυσης Νεανικής Επιχειρηματικότητας, το Κέντρο παρέχει δωρεάν συμβουλευτική στήριξη για την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα.

Θυγατρικής αρετές

Αύξηση κατά 14% σημείωσαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη του Ομίλου της Ελληνικά Καλώδια στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2001 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, φθάνοντας το ύψος των 2,85 δισ. δραχμών. Παράλληλα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 36 δισ. δραχμές, σημειώνοντας αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2000. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, η ανωτέρω αύξηση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην άμεση απόδοση των επενδύσεων, στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, στη σημαντική μείωση του κόστους αλλά και την δυναμική είσοδο της θυγατρικής του Ομίλου Βιοχάλκο σε νέες αγορές. Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του Ομίλου της Ελληνικά Καλώδια έχει η θυγατρική της στη Ρουμανία ICME ECAB, η οποία έχει υπερδιπλασιάσει τα μεγέθη της έναντι της περυσινής περιόδου με την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από τον διεθνή τραπεζικό οργανισμό.

Αναβολή γ.σ. στην ΞΙΦΙΑΣ

Δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία του 67% η έκτακτη γενική συνέλευση της ΞΙΦΙΑΣ-Ιχθυηρά Καβάλας A.E. και για τον λόγο αυτό αναβλήθηκε χθες. Θα πραγματοποιηθεί έπειτα από 10 ημέρες, όπως έγινε γνωστό, με το ίδιο ακριβώς θέμα, ήτοι την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. δρχ. που θα κληθεί να καλύψει αποκλειστικά ομάδα επενδυτών, για την οποία τηρείται ευλαβική σιγή ιχθύος από την πλευρά της εισηγμένης. Γιατί άραγε; Μήπως τους κλέψει κανείς σε αυτές τις δύσκολες εποχές για το Χρηματιστήριο;