Οι επιπτώσεις των Ολυμπιακών στην κτηματαγορά

Οι επιπτώσεις των Ολυμπιακών στην κτηματαγορά

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ ημαντικά οφέλη στην ανάπλαση των πόλεων, αναβάθμιση περιοχών, άνοδος των τιμών και των αποδόσεων των ακινήτων, κυρίως των κατοικιών, είναι μερικά από τα συμπεράσματα έρευνας της Jones Lang Lasalle για τις επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στην κτηματαγορά κάθε διοργανώτριας πόλης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μία μοναδική για κάθε πόλη ευκαιρία προβολής της σε ένα κοινό δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η διεθνής εταιρεία Jones Lang Lasalle, η οποία αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Αθηναϊκή Οικονομική (διευθύνουσα σύμβουλος η κ. Δίκα Αγαπητίδου), προχώρησε σε μια συγκριτική καταγραφή των επιπτώσεων που είχε το γεγονός στις επιμέρους κατηγορίες ακινήτων της κτηματαγοράς στις πόλεις που διοργάνωσαν τις τέσσερις προηγούμενες Ολυμπιάδες.

Η περισσότερο συγκρίσιμη πόλη με την Αθήνα είναι η Βαρκελώνη, τουλάχιστον αναφορικά με τις προβλεπόμενες επιπτώσεις. Τα αποτελέσματα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν εντυπωσιακά στην κατηγορία των κατοικιών, καθώς στη Βαρκελώνη δημιουργήθηκε ένα νέο αστικό κέντρο μεγάλης κλίμακας εντός του ιστού της πόλης, κάτι που παρατηρήθηκε και στη Σεούλ. Στην ισπανική πόλη η άνοδος της οικοδομικής κατασκευής διαμορφώθηκε σε 23% για την τριετία 1988-1991, έναντι αντίστοιχων μεταβολών 5% και 12% στα ξενοδοχεία και τα κτίρια γραφείων. Εντυπωσιακές ήταν οι εξελίξεις και στο επίπεδο της διαμόρφωσης των τιμών, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Στη Βαρκελώνη, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν μεταξύ 250% και 300% κατά το διάστημα 1986 και 1993.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της μελέτης, oι άμεσες επιπτώσεις εξαρτώνται από το μέγεθος και την ωριμότητα της τοπικής κτηματαγοράς και είναι μεγαλύτερες όταν η αγορά είναι μικρή και χωρίς υψηλό βαθμό ωριμότητας, κριτήρια που πληροί η ελληνική περίπτωση. Επομένως θα πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερη επίπτωση στην κτηματαγορά της Αθήνας, έναντι των αντίστοιχων της Ατλάντα και του Σίδνεϊ.

Χαρακτηριστικά, στην Ατλάντα, τη φιλοξενία των αθλητών ανέλαβαν οι οργανωμένες εστίες των πανεπιστημίων, με ελάχιστες προσθήκες νέων κατοικιών. Το εντελώς αντίστροφο συνέβη στη Βαρκελώνη, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Αθήνα, με το Ολυμπιακό Χωριό στο Μενίδι. Στη Βαρκελώνη υπήρξε μια ριζική αναβάθμιση της ποιότητας των κτιρίων, ενώ στις υπόλοιπες πόλεις, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στη διαμόρφωση μιας περισσότερο ορθολογικής ζήτησης κατοικιών και στο κέντρο των πόλεων. Στην Ατλάντα, το κέντρο αναβαθμίστηκε με τη βελτίωση των συγκοινωνιών, την ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων και τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Μικρότερος είναι ο αντίκτυπος στην αγορά γραφείων, αλλά και πάλι τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με την πόλη. Στη Βαρκελώνη παρατηρήθηκε οικονομική άνθηση, η οποία κατά την τετραετία 1986-1990 οδήγησε στην κατασκευή πληθώρας νέων γραφειακών χώρων. Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των σημερινών της γραφειακών χώρων, επιφάνειας 850.000 τ.μ., οικοδομήθηκε μεταξύ 1988 και 1993. Ωστόσο, η αρχική επιτυχία πυροδότησε την προσφορά, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι κενοί χώροι από 0,7% το 1989 σε 10,4% το 1992. Στο Σίδνεϊ υλοποιήθηκε μία εκστρατεία προβολής της πόλης για την προσέλκυση επενδύσεων, που είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση 45 εταιρειών που επένδυσαν συνολικά 297 εκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας 1.150 θέσεις εργασίας.

Οπως επισημαίνεται στη μελέτη, η Αθήνα παρουσιάζει σημεία ανωριμότητας της αγοράς γραφείων και δεν πρόκειται να προσελκύσει το ίδιο μέγεθος διεθνών εταιρειών, όπως το Σίδνεϊ, ή ακόμα και η Ατλάντα. Παράλληλα, γίνεται λόγος για τον κίνδυνο υπερπροσφοράς νέων γραφείων, που θα είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των ενοικίων και κενούς χώρους.

Ελάχιστες είναι οι συνέπειες των Ολυμπιακών Αγώνων στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, εκτός αν εξαιρέσει κανείς τις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες κατά το έτος διοργάνωσης, κυρίως λόγω ανόδου των αφίξεων τουριστών. Στο Σίδνεϊ οι κλάδοι που επωφελήθηκαν περισσότερο ήταν των ενδυμάτων, των αναμνηστικών, των υπηρεσιών (ταχυφαγεία κ.ο.κ.) και της φιλοξενίας. Πάντως, στη Βαρκελώνη, η συνολική επιφάνεια των σύγχρονων γραφειακών χώρων αυξήθηκε κατά 20%, στο διάστημα μεταξύ 1990 και 1995.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή