Διαμεσολάβηση Ρέππα σε OTOE – τράπεζες

Διαμεσολάβηση Ρέππα σε OTOE – τράπεζες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμεσολαβητική πρωτοβουλία θα αναλάβει, το προσεχές διάστημα, το υπουργείο Εργασίας προκειμένου OTOE και Ενωση Ελληνικών Τραπεζών να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους απασχόλησης των τραπεζοϋπαλλήλων κατά την περίοδο μετάβασης στο ευρώ.

Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε, χθες, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων. Επί του παρόντος, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, 34 μόλις ημέρες πριν από την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, βρίσκονται σε αδιέξοδο χωρίς ορατά σημεία σύγκλισης. H OTOE διεκδικεί την πλήρη αποζημίωση των υπερωριών που θα κληθούν να απασχοληθούν οι τραπεζοϋπάλληλοι και, παράλληλα, την καταβολή σε όλο το προσωπικό ενός επιπλέον μισθού ως πριμ. Βασικό επιχείρημα της OTOE είναι ότι «λίγο έως πολύ όλες οι υπηρεσίες των τραπεζών θα κληθούν να εντατικοποιήσουν την εργασία τους το διάστημα Δεκεμβρίου 2001-Φεβρουαρίου 2002 ώστε να γίνει, χωρίς κλυδωνισμούς, η μετάβαση στο ευρώ.

Αντιθέτως, οι τράπεζες απορρίπτουν το αίτημα για πρόσθετες παροχές, ενώ έχουν ζητήσει ειδική ρύθμιση ώστε οι υπερωρίες να αποζημιωθούν με ποσοστό μικρότερο του νομίμου με το επιχείρημα ότι η υιοθέτηση του νέου νομίσματος αποτελεί εθνικό στόχο. Ενα επιπλέον ζήτημα το οποίο θα κληθούν να επιλύσουν οι δύο πλευρές αφορά στην εργασία κατά τα Σαββατοκύριακα. Επ’ αυτού απαιτείται συμφωνία των δύο πλευρών.

Ασφαλιστικό

Παρά τα σενάρια, ο Δ. Ρέππας κράτησε για άλλη μία φορά χθες κλειστά τα χαρτιά του. Ωστόσο, στο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας έχουν ήδη καταλήξει στις βασικές προτεραιότητες της μεταρρύθμισης: οι ενοποιήσεις ταμείων (κυρίως επικουρικών), ο εξορθολογισμός των παροχών (περιορισμός συντάξεων που υπερβαίνουν το 100% του μισθού) και η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των επικουρικών ταμείων μέσα απο την ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών τους χαρακτηριστικών.

Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνουν σαφέστατα σημάδια κόπωσης, ενώ είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει και άνοδος προς τις 3.000 μονάδες εάν δεν τρέξει η συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή