Αυστηρότατοι όροι στο νέο θεσμικό πλαίσιο της Κομισιόν για τις ασφαλιστικές

Αυστηρότατοι όροι στο νέο θεσμικό πλαίσιο της Κομισιόν για τις ασφαλιστικές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερες προϋποθέσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες επιφυλάσσει το νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη μορφή κοινοτικής οδηγίας και το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. H νέα κοινοτική οδηγία στενεύει περαιτέρω τον κλοιό γύρω από τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς υποχρεώνει κυρίως τις μικρές εταιρείες του κλάδου σε αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους, επιβάλλοντας την αναπροσαρμογή του ελάχιστου εγγυητικού κεφαλαίου, του ορίου δηλαδή κάτω από το οποίο δεν μπορούν να διαμορφωθούν τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών τόσο του κλάδου των γενικών ασφαλειών όσο και του κλάδου ζωής.

Εγγυητικό κεφάλαιο

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κατώτατο όριο του εγγυητικού κεφαλαίου για τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής αυξάνεται από το 1,6 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ στα 2,5 εκατ. ευρώ, από το 1,2 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμόζεται το ύψος του ελάχιστου εγγυητικού κεφαλαίου για τις εταιρείες του κλάδου των γενικών ασφαλειών. Παράλληλα, το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισάγει νέες παραμέτρους και μηχανισμούς για τον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας των εταιρειών του κλάδου της αστικής ευθύνης -πλην του κλάδου του αυτοκινήτου- προοπτική που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση κατά 50% της σχετικής υποχρέωσης που πρέπει να πληρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, οι νέες προϋποθέσεις αναμένεται να επιταχύνουν τις διαδικασίες ξεκαθαρίσματος του κλάδου στο βαθμό που θα επιβαρύνει κυρίως τις μικρές εταιρείες, που έχουν πάρει άδεια κατά το παρελθόν, καθώς τόσο οι μεγάλες όσο και οι καινούργιες εταιρείες υπερκαλύπτουν τα παραπάνω ελάχιστα όρια.

Οι επιπτώσεις, πάντως, που θα έχει στην ασφαλιστική αγορά θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή το χρόνο προσαρμογής που θα οριστεί για χώρες όπως η Ελλάδα, θέμα που θα απασχολήσει σήμερα και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, που είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ευγενία Τζώρτζη

Ο αναλυτής της Moody’s είπε ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία ευνοήθηκε από εφάπαξ γεγονότα που ωστόσο δεν έχουν διάρκεια. Βεβαίως χαρακτήρισε τη διαδικασία σύγκλισης ως «πολύ καλή δουλειά» και ως «επιτυχία που αντανακλάται στην ένταξη στην ONE». Αλλά θεωρεί κρίσιμο το έτος 2002 καθώς θα φανεί κατά πόσον μπορεί να ανταποκριθεί η οικονομία της χώρας στο νέο περιβάλλον της ONE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή