Η εξαγορά πλασματικών ετών με το νέο ασφαλιστικό

Η εξαγορά πλασματικών ετών με το νέο ασφαλιστικό

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράθυρο για φθηνότερη εξαγορά πλασματικών ετών ανοίγει σε χιλιάδες μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση και αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου να κατατεθεί στη Βουλή.

Η διάταξη που καθορίζει τον χρόνο ασφάλισης ορίζει ρητώς ότι όπου για την αναγνώριση πλασματικών ετών απαιτείται η καταβολή εισφοράς από τον ασφαλισμένο, θα καταβάλλεται για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου το ποσό που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Το ίδιο ισχύει και για τους μισθωτούς με τον συνυπολογισμό της εισφοράς τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζομένου. Βέβαια, καθώς το σχέδιο νόμου αλλάζει το ύψος των εισφορών για τους μη μισθωτούς και κυρίως δίνει στους ίδιους τους ασφαλισμένους το δικαίωμα επιλογής της ασφαλιστικής κατηγορίας, κάθε χρόνο, όσοι επιθυμούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη, είναι συμφερότερο να το κάνουν αφού πρώτα επιλέξουν να ασφαλιστούν στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, των 155 ευρώ (για κύρια ασφάλιση).

Αναλυτικά, το άρθρο 30 που αντικαθιστά το άρθρο 34 του νόμου Κατρούγκαλου ορίζει μεταξύ άλλων ότι για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων ασφάλισης που προβλέπεται καταβολή εισφοράς, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο του ποσού που αντιστοιχεί στις εισφορές κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς, για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Στους μισθωτούς, η εισφορά αυτή υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, και αφορά τόσο το ποσό που καταβάλλει ο εργαζόμενος, όσο και αυτό που καταβάλλει ο εργοδότης.

Στην περίπτωση ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων ή αγροτών, για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα ασφάλισης καταβάλλεται η προβλεπόμενη εισφορά την οποία έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

Συνεπώς, εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας επιθυμεί να αναγνωρίσει για παράδειγμα 2 χρόνια σπουδών και 2 χρόνια στρατιωτικής θητείας, εάν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εξαγοράς έχει επιλέξει να καταβάλει εισφορές της 3ης ασφαλιστικής κατηγορίας (236 ευρώ για κύρια ασφάλιση και 66 ευρώ για υγεία), θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές της τάξης των 236 ευρώ τον μήνα, για 48 μήνες, ήτοι συνολικά 11.328 ευρώ. Αν όμως, γνωρίζοντας ότι θα προχωρήσει στην αίτηση εξαγοράς, επιλέξει στην αρχή του χρόνου όχι την 3η αλλά την 1η ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ (155 για κύρια ασφάλιση και 55 ευρώ για υγεία), τότε η εξαγορά θα του κοστίσει 7.440 ευρώ.

Το συνολικό ποσό της εξαγοράς θα καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Εάν δε, το ποσό καταβληθεί εφάπαξ, παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνσή της με τον εκάστοτε προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης.

Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, ισχύει η διάταξη που προβλέπει ότι θα παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το 1/4 του ποσού της σύνταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή