Επενδύστε στην Ελλάδα, προτρέπει τις γαλλικές επιχειρήσεις ο κ. Λε Μερ

Επενδύστε στην Ελλάδα, προτρέπει τις γαλλικές επιχειρήσεις ο κ. Λε Μερ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπογραφή μιας «δήλωσης προθέσεων» οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας και της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ κατέγραψαν χθες στο Παρίσι την επιθυμία των δύο πλευρών να αναπτύξουν περαιτέρω τις οικονομικές τους σχέσεις, με ειδικές αναφορές σε επιμέρους τομείς, όπως το κλίμα και το περιβάλλον, ο τουρισμός, η γεωργία και η ψηφιακή οικονομία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε επενδυτικό φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του οποίου οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη, με τον κ. Λε Μερ να καλεί τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνει τους επενδυτές.

«“Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία” είναι από τα πλέον οικεία για την ελληνική κοινωνία συνθήματα», σημείωσε ο κ Σταϊκούρας αναφερόμενος στις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Η Γαλλία, δείχνοντας την αλληλεγγύη της, συνέδραμε να συγκλίνουν απόψεις, να αρθούν αδιέξοδα και να βρεθούν λύσεις», είπε αναφερόμενος στη στάση της χώρας στην πρόσφατη κρίση.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση, εκτίμησε ρυθμό ανάπτυξης 2% ή και υψηλότερο το 2019 και ακόμη υψηλότερο το 2020 και αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας που είναι το επενδυτικό κενό. Στόχος, είπε, είναι οι επενδύσεις να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια.

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι επενδύσεις αυτές πρέπει να ενσωματώνουν τα επιτεύγματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και να ενισχύουν την ψηφιακή οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η «δήλωση προθέσεων» που υπεγράφη προβλέπει να εντατικοποιηθούν οι επενδύσεις γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα – αλλά και να υποστηριχθούν οι επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία. Επίσης, να συνεχιστεί η διμερής τεχνική συνεργασία, να υποστηριχθεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, να διευκολυνθούν οι ελληνικές και γαλλικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμμετέχουν στην ελληνογαλλική συνεργασία, να αναπτυχθεί μια εταιρική σχέση έρευνας και ανάπτυξης, να ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα του κλίματος, του τουρισμού, της γεωργικής πολιτικής, να προωθηθεί η δημιουργία στην Ελλάδα ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος για ψηφιακά επαγγέλματα, να ενισχυθεί η τεχνογνωσία στις περιοχές της πράσινης κατάρτισης προϋπολογισμού και πράσινης χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή