«Επενδυτική βαθμίδα» το 2020 βλέπει η Axia

«Επενδυτική βαθμίδα» το 2020 βλέπει η Axia

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα εφικτό θεωρεί η Axia Research το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπει στην κατηγορία «επενδυτικού βαθμού» ακόμη και προς το τέλος του δευτέρου εξαμήνου του 2020, καθώς ο πολιτικός κίνδυνος είναι ελάχιστος, ενώ αναμένονται θετικοί καταλύτες στην οικονομία. Εκτός από την ενίσχυση του κλίματος και την επίσημη επιβεβαίωση της ανάκαμψης της χώρας, η αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτρέψει: i) στις τράπεζες να έχουν πρόσβαση στις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, ii) στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE και iii) στην ελληνική αγορά να επιστρέψει σε (ορισμένους) διεθνείς δείκτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές αναμένεται να διατηρηθεί, ενώ νέα IPOs στον κλάδο του real estate θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της αγοράς.

Εστιάζοντας στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., μετά την αύξηση κατά 50% το 2019, η Axia αναμένει διατήρηση του μομέντουμ, αν και οι φετινές αποδόσεις μπορεί να μην είναι τόσο υψηλές όσο πέρυσι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος και οδήγησε το ράλι της αγοράς το 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 107% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι σημερινές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών έχουν έρθει αρκετά κοντά σε εκείνες των ευρωπαϊκών τραπεζών που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, όπως τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οσον αφορά τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η Axia βλέπει περαιτέρω περιθώρια ανόδου φέτος, παρά το ράλι του 2019, ενώ χαρακτηρίζει το 2020 «το έτος της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες». Βασικός οδηγός των αποδόσεών τους θα είναι οι προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (μετά την έγκριση του «Ηρακλή»), καθώς αυτό θα οδηγήσει σε μειωμένο κόστος κινδύνου και θα ανοίξει τον δρόμο για βελτίωση της κερδοφορίας. Αν και είναι δύσκολο οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών να έχουν φέτος ανάλογες επιδόσεις με τις περυσινές, ωστόσο η Axia παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη και για τις αποδόσεις του 2020.

Σημειώνεται πως πρόσφατα η Axia πραγματοποίησε ταξίδι στην Αθήνα και στελέχη της συναντήθηκαν με τις διοικήσεις των τραπεζών και αξιωματούχους της κυβέρνησης. Το «σήμα» που στέλνουν πλέον οι επενδυτές σε ό,τι αφορά την άποψή τους για την πορεία των ελληνικών τραπεζών είναι πως τα «μαύρα σύννεφα» (αργή μείωση των NPEs, έλλειψη ζήτησης για πιστώσεις) έχουν διαλυθεί.

Οι μετοχές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, οι δεικτοβαρείς μετοχές εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα κινηθούν με αποδόσεις άνω του 20% φέτος. Οπως επισημαίνει, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνουν την κερδοφορία τους χάρη στην ομαλοποίηση των εγχώριων μακροοικονομικών μεγεθών. Αυτές οι θετικές προοπτικές πρόκειται να ενισχύσουν περαιτέρω τους υγιείς ισολογισμούς μέσω υψηλότερων επιπέδων κερδοφορίας και δημιουργίας ταμειακών ροών. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, το 2020 αναμένεται να είναι ένα θετικό έτος, δεδομένου του βελτιωμένου μακροοικονομικού πλαισίου σε συνδυασμό με τα επιχειρηματικά αναπτυξιακά σχέδια και την πρόσθετη ρευστότητα στο σύστημα.

Eνας άλλος σημαντικός παράγοντας για την κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων, όπως επισημαίνεται, είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρειών σε 24% από 28%, ενώ περαιτέρω μείωση στο 20% (προοπτική που έχει τεθεί από την κυβέρνηση) θα δώσει ώθηση στα καθαρά κέρδη. Ο βασικός καταλύτης, κατά την άποψη της Axia, είναι οι προσπάθειες αξιοποίησης του βελτιωμένου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Η ανακοίνωση επεκτατικών σχεδίων, η έναρξη νέων επενδύσεων και η ενδεχόμενη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών θα προσελκύσουν την προσοχή της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή