Νέο καθεστώς ασφάλισης για τα μέλη Δ.Σ. εταιρειών

Νέο καθεστώς ασφάλισης για τα μέλη Δ.Σ. εταιρειών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, με τις αντιδράσεις να κινούνται από τις πολύ θετικές έως τις πλήρως απορριπτικές. Την ίδια στιγμή, στελέχη του υπουργείου Εργασίας ξαναχτενίζουν τις διατάξεις, σημειώνουν τις επισημάνσεις των τεχνοκρατών και εισηγούνται μικρές αλλαγές για να διορθωθούν πιθανά λάθη και παραλείψεις.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μετέφερε την ικανοποίηση των επιχειρήσεων-μελών του για τη διάταξη που επιλύει το πρόβλημα των ημερών ασφάλισης των μελών διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών.

Οπως εξηγεί ο λογιστής – φοροτεχνικός Δημ. Γραβιάς, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven, πρόκειται για μια πολύ σημαντική τομή, καθώς λύνεται το μείζον πρόβλημα των ημερών ασφάλισης των εν λόγω προσώπων. Με το προηγούμενο καθεστώς, έπρεπε να ακολουθούν μια γραφειοκρατική διαδικασία στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ προσκομίζοντας για έλεγχο τα πρακτικά των Δ.Σ. ή τα σχετικά παραστατικά για να τεκμηριώσουν τις ημέρες ασφάλισης που δικαιούνταν. Τα προβλήματα που είχαν ανακύψει ήταν τεράστια και τα πρόσωπα αυτά, παρά το γεγονός ότι πλήρωναν εισφορές, δεν μπορούσαν να αναγνωρίζουν τις ημέρες ασφάλισής τους, ενώ για την ασφαλιστική τους ικανότητα δίνονταν λύσεις μέσω ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Στο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται ότι για τα μέλη διοικητικού συμβουλίου Α.Ε., σε περίπτωση που η καταβληθείσα  ασφαλιστική εισφορά αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το ποσό εισφοράς της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας των ελεύθερων επαγγελματιών, θεωρείται ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 25 ημέρες ασφάλισης κατά μήνα. Εάν η καταβληθείσα εισφορά υπολείπεται των 252 ευρώ, ως χρόνος ασφάλισης κατά μήνα λαμβάνεται το πηλίκο της καταβληθείσας ασφαλιστικής εισφοράς διά του ποσού εισφοράς της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας, πολλαπλασιαζόμενο επί 25.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Γραβιά, εάν ένα μέλος του Δ.Σ. μιας εταιρείας λαμβάνει αμοιβή Δ.Σ. 930 ευρώ μηνιαίως, τότε θα αναγνωρίζονται για κάθε μήνα 25 ημέρες ασφάλισης (930,00×27,10%= 252,03). Αν η μηνιαία αμοιβή ανέρχεται σε 500 ευρώ, τότε θα αναγνωρίζονται 13 ημέρες ασφάλισης [500×27,10%= 135,02 => (135,02/252)x25= 13,44].

Στη διαδικασία διαβούλευσης, πολλά είναι επίσης τα σχόλια που αφορούν την απασχόληση των συνταξιούχων, κυρίως αυτών που εργάζονταν και πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, για τους οποίους ισχύει ευνοϊκότερο καθεστώς από αυτό που προβλέπει το σχέδιο νόμου. Οπως επίσης, πολλοί συνταξιούχοι ζητούν να υπάρξει εξαίρεση από την περικοπή της σύνταξης κατά 30%, έως ένα ύψος εισοδημάτων από γεωργικές ασχολίες, κοντά στις 5.000 ευρώ.

Βέβαια, υπάρχουν και αντιδράσεις. Χθες, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, σε συνέντευξη Τύπου, ζήτησε εκ νέου την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, εκτιμώντας ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας συνεχίζει τον  κύκλο των μειώσεων στις συντάξεις που άνοιξε το 2010.

Ακόμη και οι αυξήσεις που οφείλονται στους νέους συντελεστές αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης, όσων έχουν άνω των 30 ετών ασφάλιση, χαρακτηρίζονται από το ΕΝΔΙΣΥ «μια τρύπα στο νερό». Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος, η πλειονότητα των υπόλοιπων συνταξιούχων (περίπου 2.000.000) όχι μόνον δεν θα δει καμία αύξηση, αλλά απεναντίας έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται άγριες περικοπές από το 2010 έως σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή