Λήγει η προθεσμία για τα χρεωστικά υπόλοιπα

Λήγει η προθεσμία για τα χρεωστικά υπόλοιπα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπνέει την ερχόμενη Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2001, η εξάμηνη προθεσμία που έχει δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, για να τακτοποιήσουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες και τα πιστωτικά ιδρύματα τα χρεωστικά τους υπόλοιπα πριν από την εφαρμογή του θεσμού του δανεισμού τίτλου (margiaccount).

Οπως αναφερόταν στη σχετική κανονιστική απόφαση που είχε εκδώσει η ΤτΕ στις αρχές Ιουνίου: «για την ομαλή προσαρμογή υφιστάμενων υπολοίπων πιστώσεων για αγορά μετοχών, προς το πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τον N. 2843/2000, τις σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη του XAA και τα πιστωτικά ιδρύματα να εντάξουν στο νέο πλαίσιο και τις υφιστάμενες κατά την 1η Ιουνίου 2001 πιστώσεις προς πελάτες τους. Για τη διευκόλυνση της προσαρμογής αυτής καθορίζεται, ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση και για χρονικό διάστημα 6 μηνών από την ισχύ της ΠΔ/ΤΕ 2474/31.5.2001 (μέχρι 5 Δεκεμβρίου 2001), το ελάχιστο επίπεδο «διατηρητέου περιθωρίου» σε ποσοστό 25%». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσες χρηματιστηριακές δεν τακτοποιήσουν τα χρεωστικά τους υπόλοιπα μέχρι και την επόμενη Τετάρτη θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τον δείκτη φερεγγυότητά τους, καθώς θα υποχρεωθούν να μειώσουν τα ίδια κεφάλαιά τους για να καλύψουν αυτά τα ανοίγματα.

Ο θεσμός του margiaccount εξαπλώνεται σταδιακά σε όλο και περισσότερες χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς αυτή την περίοδο περισσότερες από 20 χρηματιστηριακές πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω του margiaccount.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το margiaccount ευνοούν κυρίως 60 μετοχές. Πρόκειται για τις μετοχές που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του FTSE 20 και του Mid 40. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι παραπάνω μετοχές σχετίζονται με το Χρηματιστήριο Παραγώγων, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι αυτοί οι τίτλοι διαθέτουν κατά τεκμήριο μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα, η οποία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά τα τρία θεσμικά μέτρα (margiaccount, short selling και ειδικός διαπραγματευτής).

Επί της ουσίας, η αγορά μετοχών με πίστωση δίνει τη δυνατότητα στον κάθε επενδυτή να μπορεί να αγοράζει μετοχές με δανεισμό (πίστωση), πληρώνοντας επιτόκιο και ενεχυριάζοντας ένα χαρτοφυλάκιο είτε με την εμπρόθεσμη καταβολή μετρητών. Για κάθε αγορά με πίστωση ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να δώσει κάλυψη με μετρητά ή με μετοχές ομόλογα που να ανέρχονται το πολύ έως το 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Με απλά λόγια, εάν ένας επενδυτής καταβάλει στη χρηματιστηριακή εταιρεία 50 εκατ. δραχμές, τότε η AXE μπορεί να του δώσει πίστωση για αγορά μετοχών αξίας 50 εκατ. δραχμών το πολύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή