Αναζητείται λύση στο πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα

Αναζητείται λύση στο πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης – Τομέας Εμπορίου, Χρήστο Θεοδώρου, αλλά και με τη διοίκηση του ΕΟΦ, θα επιδιώξουν εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών για το θέμα των παράλληλων εξαγωγών και κατά συνέπεια των ελλείψεων που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά φαρμάκων. Το πρόβλημα αυτό, που επανειλημμένως έχει επισημάνει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπως αναφέρουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, γίνεται ολοένα και οξύτερο, σε σημείο μάλιστα παραγωγοί και εισαγωγείς να αποσύρουν από την αγορά φάρμακα που σημειώνουν μεγάλες «εξαγωγικές επιδόσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες υποβάλλονται αιτήματα στον ΕΟΦ και στο υπουργείο Ανάπτυξης για ανάκληση από την κυκλοφορία ακόμη και απαραίτητων φαρμάκων, αφού σε πολλές περιπτώσεις η διαφορά τιμής στην Ελλάδα και το εξωτερικό υπερβαίνει έως και το 50%. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές πρόκειται για νοσοκομειακά αντιοβιοτικά, εμβόλια και φάρμακα για το άσθμα, την ημικρανία και την οστεοπόρωση.

Οπως κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί ορισμένοι φαρμακέμποροι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων (ακόμη και από φαρμακεία λόγω της χαμηλής τιμής των φαρμάκων στην Ελλάδα), τις οποίες αντί να διοχετεύσουν στην εγχώρια αγορά τις εξάγουν σε χώρες του εξωτερικού, επωφελούμενοι από τη διαφορά. Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την Glaxo, η οποία με το επιχείρημα των παράλληλων εξαγωγών αρνήθηκε να προμηθεύσει φαρμακέμπορους.

Αυτό που ενδιαφέρει είναι εάν δηλαδή το σκεπτικό της Επιτροπής κινηθεί μόνο στη βάση της διασφάλισης του διακοινοτικού εμπορίου ή σε συνδυασμό θίξει και τις άλλες πλευρές του θέματος. H εισήγηση της Γραμματείας έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται προς συζήτηση σε συνεδρίαση της Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή