Ελαφρύτερο κατά 900 δισ. θα είναι το χρέος του 2002

Ελαφρύτερο κατά 900 δισ. θα είναι το χρέος του 2002

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκτεταμένες ρυθμίσεις και μεταφορές τόκων στα επόμενα χρόνια συνεχίζονται οι προσωρινές μειώσεις του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με δύο ρυθμίσεις ύψους 900 δισ. δραχμών το Δημόσιο «εξαφάνισε» ισόποσο χρέος και εμφανίζει το ποσοστό του να διαμορφώνεται στο 97,3% του ΑΕΠ το 2002.

Οι ρυθμίσεις είναι περίπλοκες, και οι λεπτομέρειες φυλάγονται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Το κόστος τους φημολογείται ότι είναι επώδυνο για το Δημόσιο, κάτι που επισήμανε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεση.

Η πρώτη ρύθμιση αφορά τη μετάθεση στο μέλλον 400 δισ. τόκων, που φυσιολογικά θα έπρεπε να πληρωθούν εντός του 2002 και να επιβαρύνουν το έλλειμμα. H συμφωνία γίνεται με τις κρατικές τράπεζες και προβλέπει μετάθεση της οφειλής κατά μία 5ετία στο μέλλον επιβαρυνόμενη με τα ανάλογα επιτόκια.

Η δεύτερη ρύθμιση αποτελεί νέο στοιχείο για τα ελληνικά δεδομένα και βασίζεται στην αποπληρωμή κεφαλαίου με τη μορφή τόκων. Αφορά ένα ποσό 500 δισ. δραχμών, που το Δημόσιο συμφωνεί να πληρώσει στη διάρκεια μιας δεκαπενταετίας στις τράπεζες (1/15 ετησίως) συν ένα επιτόκιο.

Οφελος για το Δημόσιο είναι ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν γράφεται στο χρέος, αλλά μεταφέρεται σαν ετήσια δαπάνη στο έλλειμμα, όπου εξισορροπείται από το πλεόνασμα της «άσπρης τρύπας» των ΔΕΚΟ και των ΟΚΑΠ.

Παρέμβαση Κομισιόν

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στην Ιταλία, όπου μόλις έγινε γνωστή, κρίθηκε ασύμβατη με τους κανόνες της Eurostat και προκάλεσε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και στις δύο περιπτώσεις τα οφέλη για τις τράπεζες είναι μεγάλα. Εκμεταλλεύονται την «αδυναμία» του Δημοσίου και διασφαλίζουν μεγάλες προμήθειες που τις βοηθάνε να εμφανίζουν σημαντικά κέρδη.

Τις διαδικασίες των δανείων αλλά και το ύψος των προμηθειών τα γνωρίζει μόνο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο οποίος αποφεύγει συστηματικά να δημοσιοποιεί το οτιδήποτε σχετικά μ’ αυτά. Με υψηλά κόστη γίνονται επίσης και διάφορα swap που μετατρέπουν χρέος από δολάρια και γιεν σε ευρώ.

Οι διαδικασίες είναι και εκεί μυστικές, ενώ «εκτός νυμφώνος» κρατείται ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδος, που προσπαθεί να μάθει για τον δανεισμό του Δημοσίου και τις «αλχημείες» στο χρέος και τον προϋπολογισμό από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων…

Χθες, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου για το A΄ τρίμηνο του 2002. Περιλαμβάνει δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις (5ετούς και 10ετούς ομολόγου), δημοπράτηση εντόκων τον Φεβρουάριο και τριετών ομολόγων τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή