Διυπουργική για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Διυπουργική για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σύσκεψη διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας N. Χριστοδουλάκη, Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο και Εθνικής Αμύνης Γ. Παπαντωνίου, παραπέμπεται το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά τις νέες αιτιάσεις των Γερμανών αγοραστών. Οπως επιβεβαιώνεται από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης, η κοινοπραξία των HDW/FS έχει θέσει θέμα διευθέτησης των υποχρεώσεων που προκύπτουν για τα Ναυπηγεία από τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των συμβάσεων του ΟΣΕ, αλλά και θεμάτων που σχετίζονται με τη σύμβαση Στρίντζη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος θεωρεί ότι τα «πέναλτι» από την ενεργοποίηση της ρήτρας περί καθυστερήσεων θα πρέπει να τα απαιτήσει ο ΟΣΕ, καθώς επίσης και ότι δεν μπορεί να επιβαρύνουν τον αγοραστή. Οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί θα κληθούν να απαντήσουν στη σύσκεψη, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, στο ποιος θα πληρώσει τα «πέναλτι» και σύμφωνα με πληροφορίες ο κλήρος φαίνεται να πέφτει στην ETBA ως μέτοχο και συνδιαχειριστή των Ναυπηγείων ή ακόμα και στο Δημόσιο. Στην ίδια σύσκεψη θα συζητηθεί και το θέμα των συμβάσεων Στρίντζη όπως επίσης και το θέμα της ενεργοποίησης των οψιόν με τη HDW, για την ανάθεση ενός ακόμη υποβρυχίου και του προγράμματος εκσυγχρονισμού, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 400 δισ. δραχμών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης φέρεται επίσης να διαφωνεί πλήρως με το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ως αμυντικής βιομηχανίας που ταυτίζεται ουσιαστικά με την ανάληψη μιας ακόμη προβληματικής επιχείρησης από το Δημόσιο, ενώ δηλώνει αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους Γερμανούς. H σύνδεση της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τη μεταβίβαση της ETBA στην Τράπεζα Πειραιώς δεν αφήνει περιθώρια, κατά τον υπουργό, για καθυστερήσεις. H ιδιωτικοποίηση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο εβδομάδων, εκτιμώντας ότι η προσεχή σύσκεψη θα επιλύσει όλα τα εκκρεμή θέματα. O ίδιος τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεργασία των δύο Ναυπηγείων και σε αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνει τις επαφές με τον Ομιλο Ταβουλάρη, αλλά και με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις που πιθανώς ενδιαφέρονται για το κομμάτι των επισκευών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή