Αντιδράσεις για την επιβολή φόρου στα internet καφέ

Αντιδράσεις για την επιβολή φόρου στα internet καφέ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προσφύγουν στο υπουργείο Οικονομικών οι ιδιοκτήτες internet καφέ, προτείνει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, ενώ χαρακτηρίζει άδικη την επιβολή τελών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τα οποία φθάνουν τις 410.000 δρχ. για κάθε μηχάνημα. Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχουν ελπίδες οι ιδιοκτήτες να δικαιωθούν αφού οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν πρέπει να εμπίπτουν στην έννοια του παιγνιομηχανήματος.

Από ό,τι φαίνεται η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε (στο πλαίσιο προφανώς της διάδοσης της κοινωνίας της πληροφορίας!!!) να στερήσει από χιλιάδες φοιτητές και άλλους που δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς υπολογιστή, την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο και αυτό διότι η διάταξη που συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου θα αναγκάσει αρκετούς ιδιοκτήτες internet καφέ να «βάλουν λουκέτο» στην επιχείρησή τους.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απ. Φωτιάδης ακυρώνει τη γνωμοδότηση επιτροπής παιγνίων που ίσχυε από το 1998 και στην οποία αναφερόταν ότι οι κοινοί υπολογιστές δεν εμπίπτουν στην έννοια του παιγνιομηχανήματος.

Τη στιγμή που ο κ. Φωτιάδης ζητά από τους φορολογούμενος να αποστέλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέσω του διαδικτύου ενώ παράλληλα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το internet για την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ επιβάλλει φόρο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 300 internet cafe (3.000 περίπου υπολογιστές) σε όλη την Ελλάδα με αυξητικές τάσεις. Υπό το άγχος λοιπόν της επίτευξης του στόχου του προϋπολογισμού, ως προς το σκέλος των εσόδων, ο υφυπουργός Οικονομικών προχώρησε στην επιβολή φορολογίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που χρησιμοποιούνται από το κοινό σε χώρους όπως ξενοδοχεία, καφενεία καθώς και σε αίθουσες αναγνωρισμένων σωματείων κάθε φύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιοκτήτες internet cafe δεν πρόκειται να πληρώσουν τα τέλη που επιβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να τους επιβληθούν πρόστιμα και να μπορούν να προσφύγουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σωματείου των ιδιοκτητών internet cafe πουθενά στην Ευρώπη δεν επιβάλλονται τέλη στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σημειώνεται ότι, για κάθε υπολογιστή που διαθέτουν τα καταστήματα θα πρέπει στην περίπτωση που ο πληθυσμός είναι άνω των 50.000 να καταβάλλουν τέλος ύψους 900 ευρώ ή αλλιώς 306.000 δρχ., όσο δηλαδή κοστίζει ένας καινούργιος υπολογιστής. Σε δήμους με πληθυσμό μέχρι και 50.000 κατοίκους τα τέλη διαμορφώνονται στα 530 ευρώ, μέχρι 10.000 κατοίκους το τέλος ανέρχεται σε 430 ευρώ, μέχρι 1.000 κατοίκους 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου internet cafe κ. Θανάση Ζαχαριάδη όλα τα μέλη του σωματείου ελέγχονται από ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί από το σωματείο προκειμένου να διαπιστώνεται εάν οι υπολογιστές λειτουργούν ως παιγνιομηχανήματα.

Από το φόρο που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να έχει έσοδα μόνο από τα internet cafe ύψους 750 εκατ.

Η καταβολή του τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων του έτους 2002 και η προμήθεια των ειδικών σημάτων πρέπει να γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή