Σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων

Σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χάρη στα θετικά σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και στις ενδείξεις ότι η Ευρώπη δείχνει πλέον περισσότερη ευελιξία στις χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα διάσωσης, κάτι που δίνει ένα θετικό «σήμα» για τις διεκδικήσεις της Ελλάδας στο δημοσιονομικό μέτωπο. Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,12% με πτώση της τάξης του 5% από τα επίπεδα της Τετάρτης και σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ νέο χαμηλό άγγιξε και η απόδοση στο 5ετές ομόλογο, η οποία διαμορφώθηκε στο 0,32% με πτώση 14%.

Δηλώσεις Λαγκάρντ

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και ενισχύονται οι πιθανότητες η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικό χρέος βάσει του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE. «Εάν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που θέτουμε για τις αγορές τίτλων, είμαι αρκετά βέβαιη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν και αυτά επιλέξιμα», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

Δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα, μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch και στο «ΒΒ» με θετικές προοπτικές, βρίσκονται δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα από την «επενδυτική βαθμίδα», δεν είναι στην παρούσα φάση επιλέξιμα για το QE. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη αυτού του οροσήμου στο α΄ εξάμηνο του 2021. Καθώς η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αλλά και οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας αναμένεται ότι θα συνεχιστούν, ο στόχος αυτός πλέον δεν θεωρείται ανέφικτος. Σημειώνεται πως η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας είναι στις 24 Απριλίου από S&P και DBRS – οι οποίοι μάλιστα ήδη δίνουν θετικές προοπτικές στη χώρα, και ακολουθεί η Moody’s στις 8 Μαΐου. Οπως δήλωσε πρόσφατα στην «Κ» ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων Δυτικής Ευρώπης της Fitch, Μικέλ Ναπολιτάνο, η επιστροφή στην «επενδυτική βαθμίδα» έως τα μέσα του 2021 είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη. Εάν υπάρξει σταδιακή πρόοδος στα μέτωπα των επενδύσεων, των τραπεζών και της διατήρησης της δημοσιονομικής σύνεσης, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί αρκετά γρήγορα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο

Θετικό αέρα στους ελληνικούς τίτλους έδωσαν και οι εξελίξεις με την Κύπρο, όπου ο ESM της έδωσε πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή των 6,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, χωρίς την απαίτηση της υποχρεωτικής αποπληρωμής ανάλογου ποσού προς τον μηχανισμό. «Η απόφαση του ESM δείχνει πως η Ευρώπη έχει αρχίσει και γίνεται πιο ευέλικτη προς τις χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε προγράμματα διάσωσης, και αυτό βελτιώνει ακόμη περισσότερο το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα», σημείωσε ο Ματ Κερνς, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank. Η Ελλάδα θέλει φέτος να προχωρήσει σε δεύτερη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ενώ ζητεί περισσότερη ευελιξία από τους Ευρωπαίους πιστωτές έτσι ώστε να «δημιουργηθεί» περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος, διεκδικώντας τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα από το 2021 καθώς και τη χρήση των κερδών από τα ANFAs/SMPs για επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή