Ορατό το ενδεχόμενο ύφεσης στη Γερμανία

Ορατό το ενδεχόμενο ύφεσης στη Γερμανία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταρρέουν οι ελπίδες περί ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας, καθώς η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η «ατμομηχανή της Ευρώπης» δέχθηκε το προηγούμενο έτος αλλεπάλληλα χτυπήματα από την απειλή των αμερικανικών δασμών, καθώς και από τις προετοιμασίες για το Brexit. Εκτός αυτού, η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, κεντρική αρτηρία της οικονομίας της, επλήγη από τις πιέσεις της Ευρώπης για αυστηρότερα μέτρα σχετικά με τις εκπομπές αέριων ρύπων.

Μολονότι η μέση εκτίμηση δείχνει ότι το οικονομικό περιβάλλον στη Γερμανία έχει βελτιωθεί, τα στοιχεία οδηγούν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Δεκέμβριο κατά 3,5%. Επιπλέον, οι παραγγελίες από τα γερμανικά εργοστάσια μειώθηκαν ραγδαία, με ρυθμό που μπορεί να συγκριθεί με τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το Βερολίνο αποδίδει εν μέρει την υποχώρηση στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος λόγω των εορτών συρρικνώθηκε.

Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να ενταθούν ξανά οι εκκλήσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση για επιβολή μέτρων επεκτατικής πολιτικής και ιδίως στην περίπτωση που τα ολοκληρωμένα στοιχεία σχετικά με τη γερμανική οικονομία δείξουν ότι το 2019 σημειώθηκε συρρίκνωση. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτά τα στατιστικά έχουν ενισχύσει το ενδεχόμενο ότι τα στοιχεία του ΑΕΠ της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσαν να επαναφέρουν τη λέξη “ύφεση” στη γερμανική οικονομία. Το 2019 ήταν σίγουρα μία χρονιά που θα θέλει να ξεχάσει η γερμανική βιομηχανία», σχολίασε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος στην ING, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι εξωτερικές απειλές φαίνεται πως θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Οσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο, αφενός οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον έχουν υποχωρήσει, αφετέρου ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να εξαπολύει απειλές για δασμούς στις εισαγωγές από την Ευρώπη.

Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι ο κορωνοϊός αποτελεί μία ακόμη αβεβαιότητα για τις ευρωπαϊκές αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν περαιτέρω ανησυχητικά στοιχεία στην ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η Γαλλία κατέγραψε υποχώρηση της τάξης του 2,8%, η Ισπανία κατά 1,4% και η Ολλανδία κατά 1,7%. Οσον αφορά τη συρρίκνωση στον γαλλικό κλάδο παραγωγής, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σχολίασε ότι επρόκειτο για «προσωρινή αναποδιά». Απέδωσε την υποχώρηση στις απεργίες και τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή