Πτώση στον εισερχόμενο τουρισμό

Πτώση στον εισερχόμενο τουρισμό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πτώση θα εμφανίσει ο εισερχόμενος τουρισμός στη χώρα μας την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε αντίθεση με τον εσωτερικό τουρισμό που δεν φαίνεται ότι θα σημειώσει κάμψη.

Αυτό ανέφερε, χθες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Γιάννης Ευαγγέλου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων για ταξίδια τις ημέρες των εορτών στο εξωτερικό εστιάζεται κυρίως σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο, η Ρώμη, το Παρίσι η Πράγα κ.ά. Αντιθέτως, δεν παρατηρείται το ενδιαφέρον που υπήρχε τα τελευταία χρόνια για μακρινούς προορισμούς. Εξάλλου, βάσει των στοιχείων έρευνας που πραγματοποίησε η ECTAA μεταξύ των μελών της, προκύπτουν τα ακόλουθα σχετικά με τις ανά χώρα συνέπειες στον τουριστικό κλάδο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς και σχετικά με τις τάσεις που διαμορφώνονται.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι υπήρξαν ακυρώσεις από υπερπόντιες χώρες και ότι έχουν σταματήσει οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στον εισερχόμενο οργανωμένο τουρισμό αναψυχής. Δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις από υπερπόντιες χώρες, ενώ εκτιμάται ότι η μείωση των εισερχόμενων και εξερχόμενων εισιτηρίων ανέρχεται στο 25-30%. Οι πληρωμές των προκαταβολών έχουν σταματήσει. Οι προκρατήσεις για το 2002 έχουν επιβραδυνθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει αρχίσει να ασκείται πίεση για επαναδιαπραγμάτευση των τιμών. Παράλληλα, έχει σταματήσει η οριστική διευθέτηση των ήδη εκτελεσμένων συμβολαίων. Πολλά συνέδρια, ταξίδια κινήτρων και κρουαζιέρες έχουν ακυρωθεί και κυρίως από τη Βόρειο, Νότιο Αμερική και την Ασία (από Ιαπωνία οι ακυρώσεις ανέρχονται σε 30-35%).

Στη Γερμανία οι ακυρώσεις που γενικά ανέρχονται σε 30% και σε 50% για τη Βόρειο Αμερική, το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι σταθεροποιούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στην Ιταλία οι ακυρώσεις έχουν φθάσει στο 41% της αξίας των κρατήσεων για τον εισερχόμενο τουρισμό και στο 46% για τα οργανωμένα ταξίδια.

Στην Ολλανδία το 15-20% των οργανωμένων ταξιδιών με αεροπορικό εισιτήριο έχει ακυρωθεί.

Στη Νορβηγία έχουν σημειωθεί ακυρώσεις που φθάνουν στο 90% για τις ΗΠΑ, μέχρι 75% για τις κρουαζιέρες στην Καραϊβική και 30% για άλλους προορισμούς.

Στην Ισπανία έχουν σημειωθεί ακυρώσεις που έφθασαν στο 30% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Στη Βρετανία οι Tour Operators επέτρεψαν τις ακυρώσεις για τις επηρεασθείσες περιοχές χωρίς κυρώσεις, για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Πολλοί επιχειρηματίες και τουρίστες επέλεξαν να μην ταξιδέψουν ακόμα κι αν αυτό σήμαινε την επιβολή κυρώσεων. Στα αεροπορικά δρομολόγια πολλοί επιβάτες τελικά δεν παρουσιάστηκαν για να ταξιδέψουν (nο shows).

Στην Τουρκία περίπου 100.000 ακυρώσεις σημειώθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Συμπερασματικά η ζήτηση για μακρινούς προορισμούς έχει μειωθεί αρκετά, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός και οι κοντινοί προορισμοί παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση. Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις υπέστησαν οι προορισμοί: ΗΠΑ, Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ντουμπάι, Πακιστάν), Βόρεια Αφρική (ειδικά Αίγυπτος, Τυνησία), Τουρκία, Καραϊβική, Καναδάς, Ινδονησία, Μαλαισία κ.ά. Αρνητικά επηρεάστηκαν, επίσης, μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή