Σε πτωτική τροχιά η κερδοφορία των ΕΛΠΕ στο 9μηνο

Σε πτωτική τροχιά η κερδοφορία των ΕΛΠΕ στο 9μηνο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κακό οιωνό για την εξέλιξη των αποτελεσμάτων των ΕΛΠΕ στο τέλος του έτους σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του 9μήνου στα οποία καταγράφεται συνέχιση και μεγέθυνση της πτωτικής πορείας της κερδοφορίας του Ομίλου. Το εννεάμηνο του 2001 τα προ φόρων κέρδη της «Ελληνικά Πετρέλαια» μειώθηκαν κατά 70% έναντι του αντίστοιχης περιόδου του 2000 και τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου κατά 60%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες σε Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ελευθέριος Τζέλλας, τα κέρδη προ φόρων της «Ελληνικά Πετρέλαια» διαμορφώθηκαν το εννεάμηνο σε 21,1 δισ. δρχ. σε σύγκριση με 70,1 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 2000. Τα ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 30,1 δισ. δρχ. έναντι 75,3 δισ. δρχ. το 2000, ενώ η συμμετοχή στα κέρδη του Ομίλου των νέων θυγατρικών και συμμετοχών σε συνδεδεμένες εταιρείες ανήλθε σε 3,9 δισ. δρχ. σε σχέση με 0,6 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 2000. Μεγάλη μείωση υπέστησαν και τα πριν των αποσβέσεων, χρηματοοικονομικών και φόρων κέρδη της εταιρείας (EBITDA), τα οποία διαμορφώθηκαν σε 42,3 δισ. δρχ. έναντι 92,8 δισ. δρχ. το εννεάμηνο του 2000. Τα αντίστοιχα ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 63,4 δισ. δρχ. έναντι 107,6 δισ. δρχ. το εννεάμηνο του 2000.

O κ. Τζέλλας απέδωσε τη μείωση της κερδοφορίας στη σημαντική μείωση των περιθωρίων διύλισης στη Μεσόγειο, καθώς και των διεθνών περιθωρίων των πετροχημικών προϊόντων. Προέβλεψε ότι η αγορά του αργού θα παραμείνει ασταθής για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, ενώ απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τον διαγωνισμό για την πώληση του 30% του Ομίλου, ο κ. Τζέλλας τόνισε ότι η γρηγορότερη ολοκλήρωση της πώλησης θα είναι θετική εκτός των άλλων και για την αξιοπιστία του Ομίλου στο εξωτερικό.

Στην Ολλανδία το 15-20% των οργανωμένων ταξιδιών με αεροπορικό εισιτήριο έχει ακυρωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή