Η Τράπεζα Πειραιώς παίρνει τη σκυτάλη από την Alpha

Η Τράπεζα Πειραιώς παίρνει τη σκυτάλη από την Alpha

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός της εβδομάδας, με πιθανότερη ημέρα την Τετάρτη, αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών από την Τράπεζα Πειραιώς για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χρήστου Μεγάλου, βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο για συναντήσεις με τους επενδυτές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έκδοση που συντονίζεται από Goldman Sachs, UΒS, Barclays, BNP, Credit Suisse και Nomura. Ο τίτλος αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa3 και CCC από Moody’s και S&P αντιστοίχως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμολόγηση για το ομόλογο της Πειραιώς υπολογίζεται λίγο πάνω από το 5% και συγκεκριμένα κοντά στο 5,3%, αισθητά δηλαδή χαμηλότερα από το επιτόκιο που είχε πετύχει η τράπεζα κατά την προηγούμενη έκδοση τον Ιούνιο του 2019, που τιμολογήθηκε στο 9,75%.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιδιώκει να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά μετά και την επιτυχή άντληση κεφαλαίων από την Alpha Bank με ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτόκιο 4,25%, αλλά και την υπερπροσφορά επενδυτών που ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ. Το θετικό κλίμα αποτυπώνεται και στη νέα υποχώρηση σε ιστορικά χαμηλά, στο 1,013%, του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ενώ νέο χαμηλό, στο 0,296%, καταγράφει και η απόδοση του 5ετούς.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε, μέσω έκδοσης και διάθεσης ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης, 400 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στο 14,6% από 13,7%. Την έκδοση «έτρεξαν» οι UBS και Goldman Sachs. Ενδεικτικό του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί και της ζήτησης για τίτλους με ικανοποιητικές αποδόσεις είναι το γεγονός ότι, η απόδοση του τίτλου που είχε εκδώσει η τράπεζα έχει υποχωρήσει σήμερα στο 5,85%. Αντιστοίχως στο 3,8% έχει υποχωρήσει η απόδοση του ομολόγου που εξέδωσε ένα περίπου μήνα αργότερα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2019, η Εθνική Τράπεζα με επιτόκιο 8,25%.

Η έκδοση ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς είχε προαναγγελθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου την περασμένη εβδομάδα, κατά την παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της διοίκησης, που προβλέπει την εμπροσθοβαρή μείωση των κόκκινων δανείων και την ένταξη στο μηχανισμό «Ηρακλή» των δύο τιτλοποιήσεων ύψους 7 δισ. ευρώ, που προγραμματίζει η τράπεζα εντός του πρώτου εξαμήνου. Η πρώτη τιτλοποίηση με την επωνυμία Phoenix περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ και η δεύτερη με την επωνυμία Vega περιλαμβάνει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει ότι τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν από τα 24 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2019 στα 13 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 και κάτω από 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Αντίστοιχα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει από το 49% που ήταν στα τέλη του 2019, στο 29% στα τέλη του 2020 και στο 8% στα τέλη του 2022.  Η ζημία από τις δύο τιτλοποιήσεις υπολογίζεται λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ και τα κεφάλαια των 500 εκατ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει η Πειραιώς θα αξιοποιηθούν για τη μερική κάλυψή της. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μεγάλου, το υπόλοιπο μέρος της ζημίας θα καλυφθεί από την κερδοφορία που θα «απελευθερωθεί» τόσο από τη μείωση των προβλέψεων που θα πετύχει η τράπεζα τα προσεχή τρίμηνα όσο και από την αύξηση των οργανικών εσόδων.

Το αναθεωρημένο σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς φέρνει πιο κοντά τους στόχους που είχε θέσει η διοίκηση στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου Agenda 2023, καθώς στοχεύει σε βελτίωση του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 10% το 2022 από το 2023 που ήταν η προηγούμενη δέσμευση και μείωση του δείκτη κόστος προς έσοδα κάτω από το 50%. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί στο 15,5% από 16% στο τέλος εννεαμήνου του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή