Ευρύς «ανασχηματισμός» στις εισηγμένες επιχειρήσεις

Ευρύς «ανασχηματισμός» στις εισηγμένες επιχειρήσεις

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύ βηματισμό προχωρούν πλέον οι εταιρικές αναδιαρθρώσεις στο Χρηματιστήριο και εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2002 θα έχουν δρομολογηθεί πλείστες διαδικασίες συγχωνεύσεων σε όλους σχεδόν τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας. O κινητήριος μοχλός που επιταχύνει τις εξελίξεις αυτές είναι, αφενός, η κυβερνητική απόφαση να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες σχηματισμού μεγάλων ομίλων και, αφετέρου, η πίεση που ασκεί στις επιχειρήσεις ο κατακερματισμός δραστηριοτήτων και τα υψηλά λειτουργικά έξοδα.

Στις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου καταδεικνύεται μια αυξανόμενη αδυναμία των επιχειρήσεων να οργανώσουν αποτελεσματικά τη λειτουργία τους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που έχει συντελεσθεί πολυκερματισμός συμπληρωματικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών μονάδων. Το αποτέλεσμα είναι ένα κλίμα ανησυχίας, αλλά και αφύπνισης του επιχειρηματικού κόσμου, που εκδηλώνεται με πολυποίκιλες κινήσεις που έχουν κοινό τόπο τη συγκέντρωση δυνάμεων.

Χθες το Δ.Σ. του XAA έδωσε την τελική έγκριση για τη συγχώνευση στη Notos com εννέα εμπορικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων 4 εισηγμένες ενώ η ΑΓΕΤ Ηρακλής ανακοίνωσε τη σχέση ανταλλαγής μετοχών στη διαδικασία απορρόφησης των Τσιμέντων Χαλκίδος, που είναι σε εξέλιξη.

Την Τετάρτη ο Ομιλος Πετζετάκι ανακοίνωσε μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση με την ένταξη σε ενιαίο διοικητικό χήμα (Eurohose Division) των 5 εταιρειών που ελέγχει στην Ευρώπη.

Χθες, εξάλλου, ο Ομιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής ανακοίνωσε ευρεία αναδιοργάνωση η οποία περιλαμβάνει δραστικό περιορισμό των 30 περίπου θυγατρικών του.

Στον κατασκευαστικό κλάδο εξελίσσονται ευρείες διεργασίες στην κατεύθυνση της συνένωσης δυνάμεων, αλλά εκτιμάται ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί σύντομα σε περισσότερους κλάδους, με την ψήφιση του ν/σ περί κινήτρων συγχωνεύσεων που προωθείται άμεσα στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή