Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/02/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία των ΕΛΠΕ για τα φωτοβολταϊκά

Σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και παρουσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τα ΕΛΠΕ θα υπογράψουν την πρώτη μεγάλη συμφωνία εξαγοράς φωτοβολταϊκού πάρκου. Η συμφωνία που προανήγγειλε από την Πτολεμαΐδα ο κ. Χατζηδάκης αναφέρεται στην εξαγορά από την ελληνική θυγατρική της γερμανικής εταιρείας Juwi του υπό κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 204 μεγαβάτ που αναπτύσσει στην Κοζάνη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα, το οποίο με τη λειτουργία του θα παράγει 300 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα δημιουργηθούν περισσότερες από 250 θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν οι κάτοικοι και τα ταμεία των εμπλεκόμενων δήμων με 500.000 ευρώ μέσω τελών που θα καταβάλλονται τα 30 χρόνια διάρκειας ζωής του πάρκου. Η εν λόγω εξαγορά θα φέρει τα ΕΛΠΕ πολύ κοντά στον βραχυπρόθεσμο στόχο των 300 MW από ΑΠΕ. 

Εύσημα από Moody’s για το ομόλογο της Alpha 

Η έκδοση του ομολόγου Tier II εδραιώνει την Alpha Bank ως την τράπεζα με την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση στην Ελλάδα, σημειώνει η Moody’s, τονίζοντας ότι είναι πιστωτικά θετική για την πορεία της αξιολόγησής της. Οπως τονίζει, προσθέτει περίπου 105 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) και ανοίγει τον δρόμο για να καλυφθεί ο στρατηγικός στόχος της βελτίωσης της κεφαλαιακής βάσης και της ποιότητας ενεργητικού το 2020. Επιπλέον, διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησης της τράπεζας, καθώς έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με διαχειρίσιμο κόστος.

Πλήττει διεθνή έκθεση τηλεπικοινωνιών ο κορωνοϊός

Ο κορωνοϊός πλήττει τη φετινή έκθεση κινητής τηλεφωνίας Μobile World Congress (ΜWC) που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη. Ετσι, μετά την ακύρωση της συμμετοχής μεγάλων ονομάτων της βιομηχανίας (Ericsson, LG, Cisco, Intel, Sony κ.ά.), αποφασίστηκε να μη συμμετάσχει η πολιτική ηγεσία του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Είναι ζήτημα τελικά αν θα υπάρξει ελληνική αντιπροσωπεία και περίπτερα. Κάποιες εταιρείες που θα συμμετάσχουν επιβάλλουν την «πολιτική μη χειραψίας (no-handshake policy)», ενώ δεν αποκλείεται η έκθεση να οδηγηθεί τελικά ακόμη και σε ακύρωση.

Σε εκκρεμότητα η διάσωση για Creta 

Εάν στόχος των συντακτών της χθεσινής ανακοίνωσης της Creta Farms ήταν να αμβλύνουν τις ανησυχίες, μάλλον κατάφεραν το ακριβώς αντίθετο. Κι αυτό, διότι στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αίτηση της συμφωνίας εξυγίανσης της αλλαντοβιομηχανίας θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ αυτό που γνωρίζαμε μέχρι χθες ήταν ότι η συμφωνία θα κατατεθεί το αργότερο σήμερα. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πλήρες κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα είναι στη διάθεση των μετόχων στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Μέχρι χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα βρισκόταν η συμφωνία χωρίς όμως τα 15 κρίσιμα παραρτήματά της. 

Σήμερα το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς 

Ανοίγει σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Να σημειώσουμε πως με βάση τη διαδικασία του premarketing το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 6%, αλλά σε κάθε περίπτωση η οριστική τιμολόγηση είναι συνάρτηση και της ζήτησης που θα εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αξίζει να αναφερθεί πως η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστου Μεγάλου (φωτ.) βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Λονδίνο, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους επενδυτές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έκδοση, η οποία συντονίζεται από τις Goldman Sachs, UΒS, Barclays, BNP, Credit Suisse και Nomura.

Τέλος, ο τίτλος εκτιμάται ότι θα λάβει αξιολόγηση Caa3 και CCC από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s και S&P, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή