Τη δημιουργία Ταμείου Αρωγής προωθούν τουριστικοί πράκτορες και αεροπορικές

Τη δημιουργία Ταμείου Αρωγής προωθούν τουριστικοί πράκτορες και αεροπορικές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο δημιουργίας Ταμείου Αρωγής Πελατών – Επιβατών για περιπτώσεις πτωχεύσεων αεροπορικών εταιρειών προωθεί η Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ενωση των Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ECTAA – UFTAA) σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες.

Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης των Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων κ. Carl Axel Rheborg, στο πλαίσιο της συνάντησης των μελών της που γίνεται κάθε 2 χρόνια και φέτος διοργανώθηκε στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις στον τουρισμό της Ευρώπης μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Γ. Ευαγγέλου, το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από ειδικό τέλος επί της τιμής του εισιτηρίου και θα το διαχειρίζεται κοινός φορέας των ECTAA – UFTAA και των αεροπορικών εταιρειών. Μάλιστα, σύμφωνα με τους πρώτες εκτιμήσεις, γίνεται αναφορά για τη συγκέντρωση ετησίως του ποσού των 160 δισ. δρχ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των μελών των ταξιδιωτικών πρακτόρων, συζητήθηκε το θέμα της κοινοτικής οδηγίας για το σύστημα αναγκαστικής επιβολής εξόφλησης τιμολογίων με συγκεκριμένη προθεσμία για συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, συζητήθηκε η αλλαγή του τρόπου εφαρμογής και απόδοσης του ΦΠΑ για συνναλαγές μεταξύ επαγγελματιών εντός της E.E.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι υπήρξαν ακυρώσεις από υπερπόντιες χώρες και ότι έχουν σταματήσει οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στον εισερχόμενο οργανωμένο τουρισμό αναψυχής. Δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις από υπερπόντιες χώρες, ενώ εκτιμάται ότι η μείωση των εισερχόμενων και εξερχόμενων εισιτηρίων ανέρχεται στο 25-30%. Οι πληρωμές των προκαταβολών έχουν σταματήσει. Οι προκρατήσεις για το 2002 έχουν επιβραδυνθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει αρχίσει να ασκείται πίεση για επαναδιαπραγμάτευση των τιμών. Παράλληλα, έχει σταματήσει η οριστική διευθέτηση των ήδη εκτελεσμένων συμβολαίων. Πολλά συνέδρια, ταξίδια κινήτρων και κρουαζιέρες έχουν ακυρωθεί και κυρίως από τη Βόρειο, Νότιο Αμερική και την Ασία (από Ιαπωνία οι ακυρώσεις ανέρχονται σε 30-35%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή