Διατηρούνται οι μειωμένες εισφορές για εργαζόμενες μητέρες

Διατηρούνται οι μειωμένες εισφορές για εργαζόμενες μητέρες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία προς τη Βουλή βρίσκεται το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, με μικρές αλλαγές της τελευταίας στιγμής που δεν αλλοιώνουν όμως τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης. Οι περισσότερες διορθωτικές παρεμβάσεις που προήλθαν και μετά την πολυήμερη δημόσια διαβούλευση αφορούν τις διατάξεις για την απασχόληση συνταξιούχων αλλά και τις συντάξεις των υπηρετούντων στις ειδικές δυνάμεις. Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στο τελικό κείμενο  που δεν αποκλείεται ακόμη και εντός της εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή, θα υπάρξει τροπολογία με την οποία θα καλύπτεται το κενό στον νόμο Κατρούγκαλου, που αφορά τις μειωμένες εισφορές οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλουν οι  εργαζόμενες μητέρες. Το θέμα προέκυψε έπειτα από καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, για εν κρυπτώ κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε την καταβολή μειωμένων εισφορών κατά 50% που δικαιούνταν οι εργαζόμενες μητέρες για ένα δωδεκάμηνο μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, πρόκειται για κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου, με τη μη ρητή αναφορά –όπως θα έπρεπε– στο ευνοϊκό καθεστώς προστασίας της απασχόλησης των εργαζόμενων γυναικών που αποκτούν παιδί. Οπως τόνισε ο υπουργός, στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου θα υπάρξει μέριμνα με ειδική διάταξη που θα αποσαφηνίζει και θα λύνει οριστικά το νομικό καθεστώς της απασχόλησης των εργαζόμενων γυναικών που αποκτούν παιδί, διατηρώντας τις μειωμένες εισφορές για τις εργαζόμενες μητέρες.

Σημαντική βελτίωση αναμένεται και στο θέμα της απασχόλησης συνταξιούχων, κυρίως όσων εργάζονταν και πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι τις 13 Μαΐου 2016. Για αυτούς, σε πολλές περιπτώσεις ίσχυε ευνοϊκότερο καθεστώς από αυτό που προβλέπει το σχέδιο νόμου Βρούτση  και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» θα προβλεφθεί μεταβατική περίοδος έως τις 31/12/2020. Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να υπάρξει «διόρθωση» και στη διάταξη που ορίζει ότι οι συνταξιούχοι οι οποίοι προέρχονται από Ταμεία πλην ΟΓΑ, σε περίπτωση αγροτικής απασχόλησης, θα χάνουν το 30% της σύνταξής τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί όριο εισοδήματος πέριξ των 5.000 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα υπάρχει μείωση. Η τελευταία παρέμβαση στο θέμα της απασχόλησης συνταξιούχων αφορά την υποχρέωση των συνταξιούχων, πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να το δηλώσουν στον φορέα κύριας ασφάλισης του ΕΦΚΑ, καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ. Παράλειψη της δήλωσης θα συνεπάγεται καταλογισμό εις βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων και όχι 10 όπως αρχικά προβλεπόταν. Το ποσό της οφειλής θα μπορεί να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως του ποσού του 1/4 από την κύρια σύνταξη και την επικουρική. Διαφορετικά, θα εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.

Τέλος, βελτίωση αναμένεται να υπάρξει και όσον αφορά τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης των ένστολων που υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις. Να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει αντιδράσεις, καθώς εκτιμήθηκε ότι οι ένστολοι αδικούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 40 έτη ασφάλισης, καθώς στην πλειονότητά τους συνταξιοδοτούνται μετά την 40ετία λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής 5ετίας σε όσους υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις. Στο υπουργείο  εξετάζουν διπλό σύστημα, με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης να ισχύουν έως τα 40 έτη ασφάλισης και τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου από τα 40 και μετά.​​​​​​

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή