«Πυλώνας» της ΔΕΗ τα τιμολόγια

«Πυλώνας» της ΔΕΗ τα τιμολόγια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και στη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην αγορά για αρκετά χρόνια μετά την απελευθέρωση, στηρίζει η ΔΕΗ την αύξηση της κερδοφορίας της, η οποία μπορεί να εγγυηθεί υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές που καλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής το διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου. Αυτό προκύπτει από την ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Στέργιου Νέζη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσημης παρουσίασης στους θεσμικούς εν όψει της εισαγωγής της στο XAA. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα διαδικασίας εκσυγχρονισμού και εξυγίανσης και τις προοπτικές της στην απελευθερωμένη αγορά, ο κ. Νέζης ουσιαστικά κάλεσε τους επενδυτές να εμπιστευτούν τη ΔΕΗ, υποσχόμενος προοπτικές περαιτέρω εξυγίανσης και αύξησης της κερδοφορίας, οι οποίες στηρίζονται στην αύξηση του ρυθμού ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια τα επόμενα χρόνια και την αύξηση των τιμολογίων, που όπως χαρακτηριστικά τόνισε «είναι από τα χαμηλότερα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρέπει να αυξηθούν για να είναι βιώσιμη, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι άλλες μονάδες που θα δημιουργηθούν από ιδιώτες επενδυτές».

Από πλευράς των αναδόχων, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης και της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης, αναφερόμενοι στα πλεονεκτήματα της ΔΕΗ, τόνισαν μεταξύ άλλων το νέο ισχυρό μάνατζμεντ, τη δεσπόζουσα θέση της εταιρείας στην αγορά, την επέκτασή της σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, για να καταλήξουν ότι πρόκειται για «μία ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση που θα τύχει υποστήριξης από τους θεσμικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». O υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησης στην αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μέσω συμμαχιών, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ μπορεί να εγγυηθεί σταθερή πορεία ανάπτυξης και βελτίωση των αποτελεσμάτων της τα επόμενα πέντε χρόνια. Επιλέγοντας είτε να ακριβολογήσει είτε να διαχωρίσει τη θέση του από το όλο εγχείρημα, συνεχάρη την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Οπως ανακοίνωσαν οι ανάδοχοι, το εύρος τιμής της μετοχής θα διευκρινιστεί σήμερα αργά το βράδυ, ενώ το ενδεικτικό εύρος αυτής κυμαίνεται μεταξύ 4.191και 5.009 δρχ. ενώ η αξία των υφιστάμενων μετοχών της επιχείρησης (220.000.000) μεταξύ 972 δισ. δρχ. και 1, 2 δισ. δραχμών. Θα εκδοθούν 12.000.000 νέες μετοχές (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), ενώ θα διατεθούν 23.000.000 από τις υφιστάμενες του ελληνικού δημοσίου. Από το σύνολο των 35.000.000 μετοχών, 31,3 εκατ. θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα και το εξωτερικό και 3,7 εκατ. με ιδιωτική τοποθέτηση. Οι μετοχές που διατίθενται μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης θα διατεθούν αποκλειστικά σε εργαζόμενους και διευθεντικά στελέχη της επιχείρησης με ποσοστό έκπτωσης 10% επί της τιμής διάθεσης στους μη θεσμικούς επενδυτές. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στο κάλεσμα της επιχείρησης για αγορά μετοχών. Μέχρι και χθες τελευταία ημέρα εγγραφής, ανταποκρίθηκε ένα ποσοστό μόλις 35% με αποτέλεσμα να δοθεί και νέα παράταση (είχαν προηγηθεί άλλες δύο) μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, ενώ ο χρόνος απόσβεσης των δανείων επεκτάθηκε από 6 δόσεις αρχικά σε 12. H διαπραγμάτευση θα γίνει παράλληλα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και Λονδίνου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανάδοχοι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη κάλυψης του αδιάθετου ποσού κατά τη δημόσια εγγραφή.

Στην Ολλανδία το 15-20% των οργανωμένων ταξιδιών με αεροπορικό εισιτήριο έχει ακυρωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή