Με ταχύτερο ρυθμό η μείωση των εισφορών

Με ταχύτερο ρυθμό η μείωση των εισφορών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτάχυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 2 μονάδες, αντί του αρχικού σχεδιασμού για 1,09 μονάδα το 2020, με αντίστοιχη καθυστέρηση της μείωσης του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από 24% στο 20%, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, ενόψει και της κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2021-2024, τον Απρίλιο.

Η ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι ένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο, εφόσον εξασφαλισθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Ο λόγος που το προκρίνει η κυβέρνηση είναι γιατί αφενός στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο τις κερδοφόρες και αφετέρου ευνοεί τη μισθωτή εργασία, την οποία θέλει να ενθαρρύνει. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε συνολική μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023, αρχής γενομένης από τη μείωση κατά 0,90 το β΄ εξάμηνο φέτος. Το συνολικό κόστος του μέτρου είναι 1,35 δισ. ευρώ, με τα 565 εκατ. ευρώ να αφορούν την πρώτη διετία. Αντιστοίχως, η μείωση της φορολογίας των κερδών επιχειρήσεων από 24% σε 20% θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 540 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες έχουν διαμηνύσει πως προτιμούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έναντι της μείωσης της φορολογίας των κερδών τους. Αλλωστε, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, αν γίνει δεκτή τελικώς από τους θεσμούς η μείωση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων κατά 30%, όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιοποίησης των επιστροφών των SMPs και ANFAs, θα είναι επαρκής η ελάφρυνση.

Τα δύο σενάρια

Το ΜΠΔΣ θα κατατεθεί με τουλάχιστον δύο σενάρια, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών: ένα βασικό, που θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και ένα –τουλάχιστον– εναλλακτικό, στο οποίο ο στόχος θα πέφτει το πολύ στο 2,6% του ΑΕΠ την ίδια διετία (2021-2022). Το 2,6% του ΑΕΠ αντιστοιχεί στον λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο στόχο» που η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να τηρήσει ακόμη κι αν δεν υπήρχε η δέσμευση για το 3,5%, με βάση τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το μεσοπρόθεσμο πιθανώς θα ψηφιστεί, χωρίς να έχουν ακόμη ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τον δημοσιονομικό χώρο. Οι αποφάσεις για τα SMPs και ΑΝFΑs αναμένονται τον Ιούνιο και προβλέπεται να είναι θετικές, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις, την Πέμπτη, του επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Οι αποφάσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων παραπέμπονται για τον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή