Προελαύνει ο στρατός του Ασαντ

Προελαύνει ο στρατός του Ασαντ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πείσμα των στρατιωτικών ενισχύσεων που έστειλε πρόσφατα η Τουρκία στη βόρεια Συρία και των απειλών που εκτοξεύει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο συριακός στρατός επιταχύνει την προέλασή του εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών, με θεαματικές επιτυχίες τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού στρατού, στρατηγός Αλί Μαϊχούμπ, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν «σε χρόνο-ρεκόρ» τον έλεγχο περιοχών της βορειοδυτικής Συρίας που είχαν απολέσει το 2012. Προσέθεσε, δε, ότι η εκστρατεία θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση «για να ξεριζωθούν όλα τα υπολείμματα των τρομοκρατών, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται».

Οπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο στρατός του προέδρου Ασαντ ανακατέλαβε περισσότερα από 30 χωριά και οικισμούς στην επαρχία του Χαλεπίου μέσα σε μόνο μία ημέρα. Σε συνδυασμό με την ανάκτηση ελέγχου του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου Μ5, ο οποίος συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, η εξέλιξη αυτή συρρικνώνει δραματικά τις περιοχές που συνέχιζαν να ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί στο δυτικό και στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χαλεπίου, ύστερα από την εκδίωξή τους από το ανατολικό τμήμα της πόλης, στα τέλη του 2016.

Καθώς οι αντικαθεστωτικοί (στις γραμμές των οποίων πλειοψηφούν οι τζιχαντιστές) περιορίζονται στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία επίσης σφυροκοπείται από τον στρατό του προέδρου Ασαντ, ενισχύονται οι φόβοι για ένα νέο, μεγάλων διαστάσεων προσφυγικό τμήμα προς την Τουρκία και την Ευρώπη. «Πλέον πιστεύουμε ότι 900.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την 1η Δεκεμβρίου, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μαρκ Λόουκοκ. «Εξαναγκάζονται να κοιμούνται έξω στην ύπαιθρο και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν… Μωρά και μικρά παιδιά πεθαίνουν από το κρύο», προσέθεσε.

Ανησυχίες για τις δραματικές αυτές εξελίξεις εξέφρασε και η γερμανική πλευρά. Στο περιθώριο της διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να ασκήσει η Μόσχα την επιρροή της στη Δαμασκό, ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ.

Κρίσιμες συνομιλίες διεξάγονταν χθες στη Μόσχα, όπου αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Τουρκίας προσπαθούσαν για τρίτη φορά το τελευταίο δεκαήμερο να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις τους στο Συριακό. Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι η Συμμαχία δεν σκοπεύει να υποστηρίξει την επίκληση του άρθρου 5, ώστε να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία εάν αυτή εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή